Lago del Predil

Půvabné jezero v italských Alpách v těsné blízkosti hranice se Slovinskem


Lago del Previl (slovinsky Rajlbeljsko jezero, německy Raibler See) je překrásná přirozená vodní plocha v italských Alpách v těsné blízkosti slovinských hranic, současně je odtud nedaleko do Rakouska. 

Jezero je stejně jako údolí pod průsmykem Sella Nevea ledovcového původu. Přesněji řečeno: je hrazeno morénou, ta však není nijak výrazná, navíc je částečně zničena lidskou činností. 

Legenda o vzniku jezera ovšem není vůbec idylická. Podle ní sem jednou za mrazivé zimní noci zavítala žena s dítětem a žádala obyvatele o nocleh. Nedůvěřiví horalé jí neotevřeli, pochodila jen u jedné velmi chudé rodiny. Druhý den již vesnice neexistovala, protože ji zalila voda. Na okraji nově vzniklého jezera se nacházel ostrůvek s domkem, který patřil oné pohostinné chudé rodině. 

Je-li hladina při jarním tání na maximu, pak má jezero délku asi 1,6 km, šířku asi 460 m, zaujímá plochu cca 57 ha. Uvedené údaje jsme změřili, udávanou hloubku 30 metrů jsme neměli možnost ověřit. 

Do jezera ústí několik potoků, největší z nich se jmenuje Rio Lago, takto se jmenuje i říčka, která z jezera vytéká. 

Jezero se rozkládá v neskutečně romantickém prostředí. Okolní přírodu tvoří především obrovité vápencové velehory o nadmořské výšce až nad 2000 metrů, jejichž štíty se zrcadlí v čisté modrozelené vodě. 

Velká města nejsou nablízku nebo mají jiné rekreační zázemí (např. Villach), takže u jezera se nikdy nekoná bůhvíjaký nápor návštěvníků. Tomu odpovídá i skromné "civilizační" vybavení. Na západním břehu u hráze působí jediná chata s venkovním občerstvením a půjčovnou vodních plavidel, na jiném místě se tu můžete koupat nebo se slunit na přírodní oblázkové pláži. Protože hladina jezera je v létě často hodně nízko, přístup k vodě pak máte prakticky všude. Poblíž hráze na východním břehu můžete po zaplacení poplatku zaparkovat (třeba i na noc).



Umístění

GPS souřadnice

46°25'37.207"N, 13°34'6.514"E

Adresa

Tarvisio 33018

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
960 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jezero zaujímá plochu asi 57 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Tarvisio.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy jezdí na zastávku u chaty u hráze jezera. Jejich jízdní řády se nám ale (prozatím) nepodařilo zjistit. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z Tarvisia: po silnici směr Cave del Predil. Parkovat lze např. u hráze na obou březích nebo při západním břehu nad pláží.

Z Chiusaforte: po silnici přes průsmyk Sella Nevea. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd osobním autem. 

Přístup pěšky

Doporučujeme vycházku po pěšině či po silnici okolo jezera.

Příjezd na kole, parkování kol

Příjezd na kole je možný jedině po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

K vodě se bez pomoci jiných osob nedostanete, na většinu vyhlídkových míst ale ano. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu