Hrad Capdepera

Největší stavba svého druhu na Mallorce

Kontaktní informace

+34 971 818 746
Oficiální stránky

Hrad Capdepera je největší stavbou svého druhu na Mallorce. Byl vystavěn ve 14. století na příkaz krále Jaume II. (Jakuba II.) na půdoryse tvaru trojúhelníku na temeni kopce na východním pobřeží, ale nikoli přímo u moře. Král jeho vybudováním chtěl podpořit místní obyvatele, aby se mohli usadit a využít opevnění jako ochranu před pirátskými útoky. 

Místní lidé skutečně ochranu často využívali, někteří dokonce uvnitř hradu bydleli. V 16. století uvnitř hradeb stálo 125 domů. V 18. století už hrad nebyl obydlen a sloužil vojenské posádce. Opuštěn byl roku 1854, ale roku 1856  ho kupuje Josef Quinus Zafortezzy. Roku 1983 po četných jednáních s jeho dědici hrad zakoupilo město a stará se o jeho výzkum. Jeho řízením je pověřena správní rada. Nechala ho otevřít pro veřejnost v celoročním provozu, zisk ze vstupného používá na financování kulturního dědictví města. 

Co na hradě můžete vidět?

Především budete překvapeni, že pojmem hrad se zde nemyslí jedna stavba, ale areál, kde zůstaly z velkého množství objektů jen některé zachovány. 

Torre d´en Miguel Nunis

Je to obranná věž z 10. - 12. století, tedy z doby, kdy Mallorku ovládali muslimové. Nachází se na nejvyšším bodě, kdysi mívala výšku 10 m. Stavba byla vybudována z hnětené hlíny, která byla slisována dřevěným bedněním a sušená na vzduchu. Roku 1231 podepsali křesťanští dobyvatelé Capdepery smlouvu s muslimy a návrší převzali. V 19. století byl ve věži zřízen mlýn na mouku. Vnitřní točité schodiště z té doby se dochovalo dodnes. 

Kostelní terasa

Kostely v celém křesťanském světě mají v drtivé většině jen duchovní význam. Jen někde byly opevněny, takže v případě nebezpečí se za jeho hradby mohlo uchýlit místní obyvatelstvo. V Capdepeře byla plochá střecha kostela také použita k obrannému účelu. Od 12. do 16. století byl na pobřeží vybudován systém strážních věží, z jejichž vrcholů se vysílaly ve dne kouřové, v noci ohňové signály jako varování před blížícím se nepřítelem. Nejstarší věže zmizely, ale stavby ze 16. století jsou často zachovány. Střecha kostela v Capdepeře sloužila jako strážní věž a byly na ní zapalovány ohně. 

 Cisterna

Pochází ze 14. století, v případě obléhání sloužila jako vodní rezervoár. 

Kostel sv. Juana

Stojí na vrcholu hradního areálu. Z původního kostela se zachovala jen kaple a první část klenby hlavní lodi s erbem Capedepery. V interiéru visí dva zajímavé obrazy: sv. Jan a Kristus. Druhý z nich je ukázkou jednoduché gotické práce. 

Malý kostel sv. Juana byl opraven v 16. století a pak byl včleněn do nové stavby tak, že se stal hlavní lodí. Na počátku 18. století byly postaveny současné boční kaple. Jedna z nich (z r. 1703) je zasvěcena Panně Marii Růžencové. Náboženské akce se v kostele přestaly konat r. 1840, protože obyvatelé už měli k dispozici kostel pod hradem ve městě. 

Hradby

Hradby z vápence a vápenného pískovce byly postaveny ve 13. a 14. století, jsou tedy gotické, mají jednoznačně vojenský obranný charakter. Podél nich vede okružní cesta na krakorcích. Je částečně přístupna pro návštěvníky. Cimbuří, které vypadá jako kdyby ke hradbám patřilo od jejich vzniku, bylo na ně přidáno až v 19. století. 

Dům guvernéra

Od 17. století si lidé žijící dosud na hradě postupně budovali své domy mimo hradby. Od 18. století dynastie španělských Bourbonů přivedla na hrad stálou armádu s profesionálními vojáky, která byla zodpovědná za obranu pobřeží. Vojáci byli ubytováni na hradě, guvernér měl postaven "svůj" domeček. Náklady na obranu nesla královská pokladna. Civilní obyvatelstvo pak žilo už mimo hrad. Dnes je hlavním lákadlem v domě guvernéra krásná expozice košíkářského řemesla, kterým byla Mallorca pověstná. Vojáci hrad opustili r. 1856. 

Archeologické vykopávky

Vyplňují několik míst v hradním areálu. Jeden takto nalezený dům nechali archeologové zrestaurovat. V jeho stěně je graffiti znázorňující postavu ženy. Archeologové ve svém hledání nepřestávají, na hradě se předpokládá ještě řada dalších objevů. Zcela určit budou nalezeny další domy pohřbené pod vrstvou hlíny a kamenů. Tím se poodkryjí odpovědi na otázky .- jak lidé na hradě žili a zejména, jak se bránili proti vpádům pirátů

Hrad je přístupný kromě ledna po celý rok takto:

XI.-III. Po-Ne 10-17

IV. - IX. Po-Ne 10-21

Základní vstupné 3 euro. 

Podle:

Castell de Capdepera | Mallorca (capdeperacastell.com), 4. 2. 2022



Umístění

GPS souřadnice

39°42'15.704"N, 3°25'59.332"E

Adresa

Capdepera 07580

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
110 m.n.m. - 128 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad byl postaven ve 14. století. Jeho areál zaujímá plochu asi 0,54 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem lze jet z Palmy do Manacoru. Odtud pokračujte autobusem 411. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Manacoru jede do města Cala Rajada bus linky 411. Vystupte v zastávce Capdepera, centre.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze v úzké uličce pod hradem, která se jmenuje Costa de Can Vila. Oficiální parkoviště poblíž hradu není, několik parkovišť je ale dole ve městě. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Můžete parkovat např. na parkovišti Carrer Sud (39°42'6.143"N, 3°25'58.279"E), je to autobusové "nádraží". 

Přístup pěšky

Na hrad se z centra města dostanete celkem snadno, téměř ze všech míst Capdepery je hrad dobře viditelný. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola musíte nechat stát před hradem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad je sice částečně upraven pro vozíčkáře, ale doporučujeme vzít si s sebou pro zdolání velkých stoupání fyzicky dobře vybavený doprovod. Na hradby a na plochou věž kostela se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu