Pláž Sa Canova

Zčásti skalnatá a zčásti písčitá plocha vyhledávaná na koupání na severu Mallorky


Na Mallorce se táhne jižně od města Alcúdia dlouhý pás pláží, které jsou v létě silně vyhledávány příznivci letní dovolené. Tomu odpovídá také infrastruktura v podobě pásu hotelů, obchodů, restaurací a stánků, bez nichž si lidé ráj na Zemi nedokáží představit. U Can Picafortu komerční pláže končí a dále k východu je pobřeží částečně skalnaté a částečně kamenité. Písčité pláže už jsou výjimkou. Ještě dále, západně od Son Serra de Marina se pobřeží opět mění, písečných úseků sice přibývá, ale nikde už nejsou monotónní či převažující. Střídají se s pobřežím tvořeným nízkými kameny a skalkami.

Son Serra de Marina je sice luxusní sídlo a také je dovolenkovým rájem, ale nejsou tu objekty hromadné rekreace.

Místo západně od něj se jmenuje Sa Canova. Chodí se sem koupat hlavně místní lidé nebo obyvatelé z prázdninových domů ve vesnici. Vstup do vody je pozvolný, ale nebývá tu moc čisto. Někomu může vadit, že tu zcela chybí sprchy, restaurace a další civilizační vymoženosti. Jako na jediné pláži na Mallorce je zde tolerován pohyb psů, čehož jejich majitelé i domácí mazlíčci náležitě využívají. 


Umístění

GPS souřadnice

39°43'49.702"N, 3°14'34.964"E

Adresa

s´Estanyol
Artà 07570

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 4 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž Sa Canova má délku asi 1,6 km a šířku mezi 10 m a 20 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlak na severní pobřeží Mallorky nejezdí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z Palmy busem č. 302 na konečnou do Platja de Muro, kde přestupte na linku č. 326 a jeďte na konečnou do Son Serra de Marina. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete v ulicích Son Serra de Marina nedaleko pláže. Je tu i oficiální parkoviště na jihovýchodním okraji zástavby. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat můžete v ulicích Son Serra de Marina nedaleko pláže. Je tu i oficiální parkoviště na jihovýchodním okraji zástavby. 

Přístup pěšky

Ze Son Serra de Marina jděte podél pobřeží na jihovýchod (též značená trasa GR 222) s občasnými směrovkami, pásové značení chybí. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do Son Serra de Marina se na kole dostanete celkem snadno, ale dále po pobřeží se jet nedá  - v hlubokém písku nebo na kamenech je lepší kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž Sa Canova si můžete prohlédnout z jihovýchodního cípu vesnice Son Serra de Marina, dále se po nerovném terénu nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu