Jardines de Alfabia

Překrásné zahrady a zámek na Mallorce

Kontaktní informace

+34 971 613 123
Oficiální stránky
info@jardinesdealfabia.com

Jardines de Alfabia je venkovské sídlo v pohoří Tramuntana na Mallorce obklopené nádherným sadem a zahradami. V katalánsky psaných průvodcích se používá slovo "dům", ale česká literatura by mu nepochybně přiřadila slovo "zámek". 

Gotická stavba, později upravená barokně se rozkládá kolem uzavřeného nádvoří. Jsou v ní pohromadě jak reprezentační místnosti a obytné pokoje, tak hospodářské zázemí (dílny, stáje a chlévy). Zámek je obklopen rozsáhlými plochami užitkových sadů, kde se pěstuje hlavně ovoce, a okrasných zahrad, v nichž jsou dominantními dřevinami palmy, borovice a vistárie. Od silnice k zámku stoupá třířadá platanová alej, která na vrcholu dosáhne úrovně, které se na Mallorce říká "possesions". 

Prohlídku začnete v palmové aleji vlevo, která vás dovede k pergole s vodními fontánami. U ní se rozprostírá horní část zahrady poznamenaná terénními úpravami v anglickém stylu.

Dolní část zahrad je schovaná kolem jezírka s lekníny ve stínu palem a vistárií. Jedna z nich má bizarní kořenovou soustavu. Všechny stromy vytvářejí příjemnou harmonii a stín. V další části zahrad můžete pozorovat domácí zvířata (černé prase zvané matanza, kozy, slepice kachny), mohutnou borovici a v dálce špičaté kopce krasového pohoří Tramuntana. Také můžete přerušit prohlídku a posedět u bufetu, kde doporučujeme dát si zmrzlinu nebo čerstvý džus. 

Prohlídka poté pokračuje průchodem několika místnostmi zámeckého stylu. Poznáte v nich vlivy všech velmocí, které kdy měly s Mallorkou cokoliv společného, tedy vlivy římské, arabské, anglické a z dějin umění gotiku, renesanci, baroko a rokoko. 

Hlavní průčelí vytvořil Joan d´Aragó, významný barokní architekt poloviny 18. století. Jeho velký portál je vytyčen dvěma sloupy a rámem z místního načervenalého vápence. Dveře jsou opláštěny bronzem. Kazetový strop pochází pravděpodobně již z r. 1170. Je vyroben z borovice a dubu s vložkami z exotických dřevin. Při prohlídce mj. uvidíte erby arabských rodin, které na Mallorce pobývaly, např. erg Maura Ben Abeta ze 13. století, ale také znaky aragonského království. Ve vlysu je napsáno: "Alláh je veliký. Není jiného Boha než Alláha."

Pokojů není mnoho a jejich výzdoba připomíná středoevropské zámky. Zaujme např. Sala Gran s malbami přístavu Palma i dalších měst, Sala de l´Alcova se stěnami pokrytými žlutým damaškem, Sala de la Cadira s hudebními nástroji a neoklasicistními bustami a jídelna s malovanými výjevy na dřevě. 

Jakmile vyjdete z obytných a reprezentačních pokojů na nádvoří, určitě zajděte také do dílen, chlévů a stájí. Na Mallorce je to běžná součást návštěvnických prohlídek. Je v nich tak čisto a útulno, že jen stěží uvěříte, jak hospodářské zázemí doopravdy fungovalo. 

Otevírací doba je III. - X. : 9:30 - 18:30. 

Základní vstupné činí 8 euro (stav r. 2022). 


Podle:

https://www.jardinesdealfabia.com/la-casa/, 21. 3. 2022





Umístění

GPS souřadnice

39°42'59.696"N, 2°41'30.267"E

Adresa

Bunyola 07193

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
250 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Hned u zámku vede úzkokolejná železniční trať Palma - Sóller, ale u zámku na ní není dle našich informací zastávka. Nejbližší zastávka je v městečku Bunyola. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte linkou č. 204 Palma - Port Sóller a vystupte na zastávce Jardines de Alfabia.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je mezi silnicí Palma - Sóller a zámkem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště je mezi silnicí Palma - Sóller a zámkem.

Přístup pěšky

Z parkoviště jděte vzhůru alejí k pokladnám. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Prohlídka není bezbariérová. Po cestě je třeba překonat mnoho schodů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu