Pláž Sóller

Koupání na Mallorce s kulisami mohutného pohoří Tramuntana


Město Sóller na Mallorce bylo sice vybudováno ve vnitrozemí, ale přesto je vyhledávaným letoviskem. Blízké moře a pláž v přístavu Port de Sóller patří k nejzajímavějším místům na celém ostrově. Od centra města je dělí 3,3 km vzdušnou čarou, což je 30 minut jízdy tramvají.

Pláž Sóller je asi 1,1 km dlouhá, má písečné úseky, které jsou na některých místech prostřídány úseky s pískem a kamínky. Téměř všude je vstup do vody pozvolný vhodný pro děti. Při půdorysném pohledu pláž zaujímá tvar obrovského oblouku, nad nímž vybíhají výběžky pohoří Tramuntana.  Směrem k východu se táhne údolí, v jehož závěru vyrostlo město Sóller. Pláž je obklopena zástavbou hotelů a restaurací, které nezapřou dědictví přístavu, protože v nich převažuje nabídka mořských plodů a ryb (a také pomerančů a výrobků z nich, jak je v Sólleru zvykem). I když je pláž opravdu městská, postrádající přírodní charakter, působí sympaticky, zástavba totiž nepohlcuje okolí drastickým neregulovaným způsobem. Popularitu místu dodává tramvaj, která sem jezdí ze Sólleru. Její historické vozy jsou atrakcí, i kdyby pláž neexistovala. 

Sečteme-li polohu v hlubokém zálivu chráněném před větry, příjemné středomořské klima, kvalitní dopravní dostupnost a gastronomické zázemí, pak se ani nedivíme, že pláž Sóller v rekreačních špičkách praská ve švech. 


Umístění

GPS souřadnice

39°47'28.814"N, 2°41'40.471"E

Adresa

Sóller 07100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž má délku přibližně 1,1 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. ze žst Palma. Nádraží je jediné z dopravního uzlu na Plaça d´ Espanya situováno na povrchu. Nádraží v Sólleru se nachází velmi blízko centra. Pak přestupte na tramvaj. Zastávky v Port Sólleru jsou v těsné blízkosti pláže. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Port Sólleru jede z Palmy také autobus č. 204. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Port Sólleru je sice několik placených parkovišť, ale v rekreačních špičkách jste tady bez šance. Možností je mj. parkovat při široké silnici ze Sólleru nebo přímo v Sólleru. Mallorčané omezené možnosti individuálního parkování respektují a jedou vlakem a tramvají.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Můžete pouze zastavit a osazenstvo zájezdu nechat vystoupit. Pak musíte jet parkovat do Sólleru. 

Přístup pěšky

Pěšky pláž najdete velmi snadno. Hřebenová trasa pohořím Tramuntana vede poblíž přístavu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola je možno nechat u pláže nebo na ní. Cyklostezky se separovaným provozem v okolí Sólleru neexistují. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář na břehu může obdivovat moře a hory, k vodě se ale bez dopomoci druhých nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu