Ševcovská skála

Též Karlovica, pískovcový skalní útvar ve Chřibech nedaleko Buchlovic



Ševcovská skála nebo též Karlovica (nebo také Vyhlídka Karlovica) je pískovcová skála u Buchlovic ve Chřibech. 

Pohoří Chřiby je tvořeno z větší části pískovci. Tato hornina vznikla původně usazením ve třetihorním moři, později byla tektonickými pohyby vyzdvižena a stala se souší. Vlivem vnějších geologických sil (déšť, vítr, mráz, led) pískovec zvětrává a může nabývat různých, oku lahodících forem. 

Ševcovská skála je příkladem lukovských vrstev pískovců ve Chřibech. Největší výšku asi 10 m bychom naměřili jen z jižní a západní strany. Od východu, kudy lze na ploché temeno skály z mělkého sedla pohodlně vystoupit, bychom uviděli Karlovu skálu s daleko nižším převýšením.

Skála je místy pokryta dutinami poměrně velkých rozměrů, které bychom mohli nazvat obřími voštinami

O možnosti horolezectví na Ševcovské skále (Karlovici) se stránky Českého horolezeckého svazu nezmiňují. 

Výhled z temene skály byl pravděpodobně zajímavý před několika lety, ale postupně zarůstá lesem. 

Podle:

Chřiby - Karlova skála - Skalní útvar | Turistika.cz, 24. 4. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°5'23.733"N, 17°17'23.444"E

Adresa

Buchlovice 687 08

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Buchlovice
Nadmořská výška
395 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skála má výšku asi 12 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanice se jmenuje Staré Město u Uherského Hradiště (trať Přerov - Břeclav). Zastavují tu osobní vlaky i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Buchlovice leží při významné silnici I/50, na které jezdí velké množství dálkových autobusových linek, mj. z Prahy, Brna, Trenčína, Banské Bystrice, Zlína atd. Tyto linky jezdí v pracovní dny i o víkendech a zastavují na zastávce Buchlovice, rozc. na obchvatu obce. Odtud je to do centra obce a k zámku asi 0,5 km. Místní autobusy jezdí obvykle z Uherského Hradiště a také od železniční stanice Staré Město u Uherského Hradiště přes centrum obce. Většina z nich je v provozu v pracovní dny, jen málo spojů jezdí i o víkendu.

Když budete chtít uskutečnit výlet ke skalám u Buchlovic, vystupte na zastávce Buchlovice, Újezda

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte úzkou silnicí do osady Újezda. Za koncem zástavby není zákaz vjezdu a lze tu nechat auto na okraji silnice. Můžete ale pokračovat až do lesa k závoře a auto zanechat u značky se zákazem vjezdu. Místa je tu ale málo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem dovnitř osady Újezda nevjíždějte, nikde byste se tu neotočili. 

Přístup pěšky

Ze zastávky autobusů Buchlovice, Újezda: Jděte po asfaltové silničce víceméně stále na západ na křižovatku Pod Karlovou skálou, pak pokračujte po odbočce ze zelené značky vzhůru po lesní asfaltové silnici. U Karlovy skály odbočte na lesní pěšinu vlevo. Celkem asi 2,7 km. 

Ze Smraďavky: po žluté značce, pak napravo po zelené, nakonec doleva na tvarovou odbočku ke Karlově skále a pak lesní pěšinou ještě asi 200 m vlevo. Celkem asi 4,7 km. Pokud dojedete autem v údolí Dlouhé řeky až k místu U Zabitého, kde je zákaz vjezdu, pak jen 3,2 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Chřiby v okolí Buchlovic jsou rájem pro cyklisty. Nabízí se tu spousta tras pro milovníky jízdy po lesních asfaltkách i pro terénní bikery. V těsné blízkosti Karlovy skály a Ševcovské skály vede lesní asfaltová silnice s cyklotrasou 5153. 

Poznámky pro vozíčkáře

Karlovu skálu si můžete omezeně prohlédnout ze silnice, ale dále po lesní pěšině k Ševcovské skále vozíčkář pokračovat nemůže. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu