Dům Jiřího Krohy v Brně

Vlastní vila předního architekta a vůdčí kulturní osobnosti města meziválečného období


Jiří Kroha (1893-1974) byl významnou osobností meziválečného Brna. Byl architektem, malířem, scénografem, sochařem, režisérem a zabýval se mj. také teorií architektury. Svoji kariéru začal v Mladé Boleslavi, kde vyprojektoval Zemskou školu průmyslovou (1923), vily pro úředníky a zřízence při Zemském ústavu pro choromyslné v Kosmonosích (1925), Okresní nemocenskou pokladnu v Mladé Boleslavi, most v Kralupech nad Vltavou (1925) a státní domy v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi (1925), dále přestavbu Grandhotelu v Mladé Boleslavi r. 1927. Roku 1925 (podle některých zdrojů r. 1930) byl jmenován mimořádným profesorem na České vysoké škole technické v Brně. Roku 1928 projektoval dočasné objekty a expozice Výstavy soudobé kultury v Československu na nově vybudovaném brněnském Výstavišti. Její součástí byla také skupina rodinných domů Kolonie Nový dům, kde bychom Krohův podpis našli pod projektem domu v ulici Šmejkalově č. 142. 

Jiří Kroha se pak rozhodl, že si na krásném místě ve svahu v dnešní ulici Sedlákově na konci řadové zástavby postaví vlastní dům s tehdy progresívní železobetonovou konstrukcí. Jeho hlavní obytné místnosti jsou orientovány na jih, tedy "do kopce" k terasovité zahradě. Částečně volné přízemí je charakterizováno sloupy, které nesou rozlehlou halu v prvním patře, v němž se nachází i jídelna a kuchyň. Ve druhém patře architekt umístil ložnice a ještě nad nimi obytnou střešní terasu. Dům je členěn několika rizality, balkony a stříškami na opticky menší plochy. Kroha sám také navrhl zařízení interiérů, sochy a obrazy. 

Zachovala se dobová fotografie, na níž jsou u domu zachyceni ve společném veselí v bazénku za domem Vítězslav Nezval, Karel Teige a Roman Jakobson, což je jeden z dokladů toho, že v domě u Krohů se scházela brněnská avantgarda. Snímek můžete vidět v publikaci Jana Sedláka a kol., z níž jsme čerpali informace. 

Dům Jiřího Krohy je jednou z mnoha památek brněnského funkcionalismu, v tomto případě osobitého autorova pojetí, i když nezůstal v původní podobě. Pozdější úpravy (zastavění vstupní části a předěly interiéru)  navrhl sám architekt. Objekt není veřejnosti přístupný. 


Podle: 

Vlastní dům Jiřího Krohy | Objekty | Brněnský architektonický manuál - průvodce brněnskou architekturou (brno.cz), 7. 6. 2022

Sedlák, J. a kol. (2008): Slavné brněnské vily, Foibos Praha, s. 79


Umístění

GPS souřadnice

49°12'6.870"N, 16°34'37.447"E

Adresa

Sedlákova 45
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Stránice
Nadmořská výška
310 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dům byl postaven v l. 1928-30.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od Hlavního nádraží jeďte tramvají č. 4 na zastávku Komenského náměstí, kde přestupte na druhé straně ulice na trolejbus č. 39 a s ním cestujte na konečnou Barvičova. 

Příjezd osobním autem, parkování

V ulici Sedlákova nebo v okolí zaparkujete vcelku bez problémů. Jen si zkontrolujte modré zóny a jejich případné zpoplatnění v pracovní dny od 17 do 6 hodin. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Sedlákova ulice je úzká, zde nezaparkujete. Na ulici Wurmově zaparkovat lze, je širší. 

Přístup pěšky

Z konečné trolejbusu č . 39 Barvičova jděte ulicí Dostálovou necelých 150 m dolů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice Sedlákova je běžně přístupná pro kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme přijet autem, pak si dům můžete zvenčí prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu