Rozhledna Oslednice

Nádherný kruhový rozhled na Telč a okolí z telekomunikační věže

Kontaktní informace

+ 420 776 753 889
Oficiální stránky
vlamaz@email.cz

Ve městě Telč můžete vystoupat hned na dvě kostelní věže a kochat se pohledem na malebné centrum. Máme na mysli věž sv. Ducha a kostel sv. Jakuba. Nestačí to?

Když se před rokem 2000 domlouvali zástupci mobilního operátora s představiteli města na pokrytí Telče signálem, volba ihned padla na kopec Oslednice východně od města. Zde již od roku 1898 stála 16 m vysoká dřevěná vyhlídková věž zhotovená na popud profesora na místní reálce Aloise Kulhánka. Rok, od kdy rozhledna přestala existovat, se nám nepodařilo v literatuře dopátrat. 

Dnešní radostná vyhlídka ovšem nebyla v historii vždy šťastnou. Název Oslednice vznikl zkomolením slova Poslednice neboli Poslední cesta odsouzenců. 

Vrátíme se zpět k roku 2000. Město si pro výstavbu telekomunikační věže od investora (Radio Mobil) vyžádalo podmínku, aby stavba sloužila i jako rozhledna. Investor podle projektu Josefa Bárty a Leonharda Schlickera podmínku splnil. Vznikla třetí možnost, jak se v Telčí a okolí kochat krajinou z ptačí perspektivy. 

Ocelová věž je 34 m vysoká, vyhlídkový ochoz je ve výšce 31,2 m nad zemí, nahoru vystoupáte po 175 roštových schodech. 

Na západě se můžete těšit výhledem na centrum Telče. Popis veďme odtud "zleva". Za Staroměstským rybníkem vidíme kostel Matky Boží se čtvrtí zvanou Staré Město. Nejvyšší bod na hřbetu na horizontu v tomto směru se jmenuje Hradisko. Odtud vpravo se rozkládá centrum Telče (viz heslo o náměstí Zachariáše z Hradce) a za ním pěkně vyniká dvouvěžový kostel sv. Jana Nepomuckého v polích u Krahulčí. 

Ve městě zcela určitě nepřehlédnete věž zámku, je v centru "opticky" nejvyšší stavbou. Za ní vpravo na horizontu uvidíte vrchol Javořice, nejvyššího bodu Českomoravské vrchoviny. 

Směrem k severu vidíme několik menších průmyslových a zemědělských provozů a také silnici ve směru na Třebíč a Brno, směrem na jihovýchod vede silnice do Nové Říše. 

Otevřeno je:

IV., V., IX., X So, Ne a svátky 10 - 16

VI.-VIII. Út - Ne 10 - 17

Základní vstupné činí 20 Kč (stav r. 2022)

Podle:

Rozhledna: KČT Telč (kcttelc.cz), 3. 8. 2022

Rozhledna Oslednice - vysocina.eu, 3. 8. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°10'49.485"N, 15°28'5.309"E

Adresa

Telč 588 56

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Telč
Nadmořská výška
557 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna byla postavena r. 2000. Je 34 m vysoká, vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 31,2 m. Nahoru vede 175 schodů.

Přístup

Příjezd vlakem

Telč leží na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Telče jezdí několik linek autobusů. V nepracovních dnech místní autobusová doprava v Telčí a okolí téměř neexistuje.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší oficiální parkoviště je u ulice Slavíčkovy. Pak jděte pěšky asi 700 m do kopce po žluté značce. Kdo je vysloveně líný, může autem jet od silnice Telč - Nová Říše vzhůru k zemědělskému areálu a velmi blízko rozhledny u pole nechat auto. Oficiální parkoviště to ale není. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus sice může nechat vystoupit účastníky akce v ulici Slavíčkově, ale parkovat musí k silnici I/23 severně od centra na hlavní parkoviště. 

Přístup pěšky

Z Telče, žst.: nejdřív k jihu a pak po žluté značce. Celkem asi 1 km, z centra asi ještě o 1 km víc (žlutá značka). 

Příjezd na kole, parkování kol

Vrchol je dostupný po polní silnici, kterou popisujeme pro "líné" automobilisty. Poslední metry k rozhledně pojedete po polní a lesní cestě. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Oslednice s rozhlednou není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu