Dům Domina Pavlíčka v Brně

Zajímavá stavba od Bohuslava Fuchse


V brněnské Masarykově (dříve Úřednické) čtvrti nalezneme několik výrazných stop věhlasného architekta Bohuslava Fuchse. 

Když družstvo Rodina koupilo na začátku 20. let 20. století pozemky na Žlutém kopci, obrátili se jeho představitelé na B. Fuchse se zakázkou projektu domů v ulicích Barvičově, Mahenově a Lerchově. Z několika architektových návrhů vybrali jeden, který se mírně odlišuje od pojetí zástavby v okolí. Realizace proběhla v l. 1923-24, nejlépe se zachoval dům v Lerchově ulici č. 9, který byl určen pro Domina Pavlíčka, brněnského redaktora a spisovatele. 

Dům má poněkud neobvyklou střechu, kterou část autorů popisuje jako kýlovou, část jako válcovou nebo sedlovou. Stejně tak se odborníci liší v názoru, kde tehdy mladý Fuchs vzal vzor pro svůj projekt. Mohl čerpat z pozdních návrhů pražského kubismu či spíše jeho směru rondokubismu či z holandského plasticismu. Nebo základní myšlenkou mohly být vzory a názory Adolfa Loose. 

Zvýšené přízemí obsahuje vchod, centrální předsíň se schodištěm, kuchyň se spíží, pokojík pro služebnou, WC, lodžii ve směru do zahrady a dva pokoje. V patře je rozmístění podobné, jen nad kuchyní pokojem služebné se nachází koupelna a komora. 

Poblíž vily Domina Pavlíčka stojí několik podobných domů podle upravených projektů Bohuslava Fuchse. 


Podle:

Dům Domina Pavlíčka | Objekty | Brněnský architektonický manuál - průvodce brněnskou architekturou (brno.cz), 11. 8. 2022

Pavlíčkův rodinný dům – Wikipedie (wikipedia.org), 11. 8. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°11'46.293"N, 16°35'7.106"E

Adresa

Lerchova 9
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Stránice
Nadmořská výška
285 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dům byl postaven r. 1925.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Hlavního nádraží jeďte tramvají č. 4 na Komenského náměstí, kde přestupte na trolejbus 38 nebo 39 a vystupte na zastávce Žlutý kopec. Odsud se můžete vydat na obhlídku prvorepublikových vil v Masarykově čtvrti a v Pisárkách. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze kdekoli v okolí vily, kde bude místo. Ověřte si možnosti parkování na modrých zónách. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Abyste si s účastníky zájezdové akce mohli prohlédnout vily v Masarykově čtvrti a v Pisárkách, můžete pro výstup zastavit v podstatě kdekoli, kde to pravidla provozu umožňují. Parkování busu doporučujeme např. v ulici Wurmově, která je poměrně široká, bývá tu málo parkujících aut a vůz nepřekáží. 

Přístup pěšky

Při pěším toulání Brnem vilu snadno najdete na rohu ulic Lerchovy a Mahenovy. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. Cyklostezky nebo cyklotrasy v Masarykově čtvrti nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vilu si můžete prohlédnout jen z ulice. Pro toulky po Masarykově čtvrti si vezměte doprovod. Uliční povrchy a chodníky jsou bez překážek, ale sklony ulic jsou místy strmé. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu