Salon Expres Vagon v Polničce

Dětský zábavní areál s úzkorozchodnou železnicí a spoustou dalších atrakcí

Kontaktní informace

+420 607 706 124
Oficiální stránky
vagon@tiscali.cz

Nevšední areál dětské zábavy je provozován na severozápadním okraji Polničky u Žďáru nad Sázavou. Je chytře umístěn u pěší a cyklistické trasy mezi městem a rybníkem Velké Dářko, lemován přírodním rámcem. Mazaně sází na blízkost města a současně na velké množství návštěvníků, kteří jezdí do Žďárských vrchů za turistikou, koupáním nebo tábořením.

Veřejnost s dětmi si sem cestu našla. V letních rekreačních špičkách je areál plný dětí i dospělých. Přijíždějí auty a na kolech. Jakmile udeří konec otevírací doby, trávníky a atrakce osiří. 

Hlavním lákadlem je úzkorozchodná železniční trať o rozchodu 600 mm (náš redakční odhad) a délce okruhu nepravidelného tvaru asi 190 m a slepou odbočkou do "železniční stanice Polnička" délky asi 45 m. Provedení trati se snaží docela trefně napodobovat skutečný provoz. Je tu jeden železniční přejezd s automatickými závorami a hned vedle jeden bez nich. Taky jedna výhybka, kterou obsluha přestavuje ručně a jeden 14 m dlouhý tunel. Zabezpečovací zařízení je představováno návěstidlem před vjezdem do stanice. 

Na trati jezdí obvykle v každou celou hodinu imitace parní lokomotivy (se spalovacím motorem), se třemi vagony a  strojvedoucím, který současně řídí a houká na trubku. Také vybírá peníze a za ně vydává cestujícím lepenkové  "retro" jízdenky. Za jeden obnos objede s cestujícími okruh třikrát, při dobré náladě i čtyřikrát, ale předtím z nádraží vycouvá a na konci jízdy do něj zase vjede.

To zdaleka není vše. 

I když je vstup do areálu zdarma, na některých atrakcích zaplatíte. Můžete se svézt na čtyřkolkách nebo elektrických autíčkách. K dispozici jsou tu dokonce dvě tratě - krátká a dlouhá. Řidičák a předepsaný věk tu nejsou nutné. Nebo vaše děti mohou čeřit vody v miničlunu. Také mohou po sobě střílet koulemi nebo vodními děly, řádit na hopstrádě či ve skákacím hradu, jezdit samospádem na lanovce či se těšit ze zvířátek v malých ohradách. Kdyby snad nastal hlad (asi ho tady dostane každý), je tady občerstvení s neobyčejně příznivými cenami. 

Otevřeno: obvykle konec IV.-VI., IX. 10 - 19, VII.-VIII. denně 10 - 19.

Jízdné na vláček: 50 Kč, stav r. 2022. 



Umístění

GPS souřadnice

49°36'36.287"N, 15°54'27.815"E

Adresa

Polnička 591 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Polnička
Nadmořská výška
592 m.n.m.
Základní číselné údaje
Areál zahájil provoz r. 1993, má rozlohu asi 1,5 ha, železniční okruh v něm je dlouhý 190 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Polničky jezdí ze Žďáru nad Sázavou všechny autobusové linky, které míří ve směru Svratka nebo Račín - Přibyslav, nebo Škrdlovice či Chotěboř. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo u areálu (zdarma). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se sice k areálu dostane, ale těžko se tady mezi množstvím aut otočí. Doporučujeme parkování blíže středu obce, např. na křižovatce 49°36'32.107"N, 15°54'43.279"E. 

Přístup pěšky

Okolo areálu vede červená značka Žďár nad Sázavou - Velké Dářko. Z centra města je to 7 až 8 km, od hráze Velkého Dářka asi 3 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ze Žďáru vede přes Polničku na Velké Dářko asfaltová cyklostezka, ve větší části je oddělena od provozu motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd od Žďáru po cyklostezce je vhodný též pro vozíčkáře. Areál je z větší části také přístupný pro vozíčkáře, ale je nutné si vzít doprovod. Povrchy komunikací  jsou tu sice rovné, ale většinou nikoli s betonem či asfaltem, ale jen přírodní. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu