Fundació Pilar i Joan Miró

Výběr z děl světoznámého malíře, sochaře a grafika Joana Miró v Palmě na Mallorce.

Kontaktní informace

+34 971 701 420
Oficiální stránky
info@miromallorca.com

Jeden z nejznámějších světových malířů a sochařů Joan Miró svůj život spojil s mnoha místy, ale nejvíc s ostrovem Mallorka. Zde se natrvalo usadil se svojí manželkou Pilar a tvořil v domě v ulici Carrer de Saridakis. 

Dnešní sídlo Nadace Pilar a Joana Miróových sestává ze tří unikátních budov.

První se nazývá Sert Workshop. Navrhl ji rodinný přítel Miróvých Joseph Lluis Sert, postavena byla r. 1956. Druhá nese název Son Boter. Tvoří ji mallorský dům ze 2. poloviny 18. století. Budova Moneo z r. 1992 je nejmladší ze souboru. Navrhl ji architekt Rafael Moneo, pozdější držitel Pritzerovy ceny za architekturu (r. 1996). V této budově nadace sídlí. 

Sert Workshop byla Miróovým splněným snem. Autorovi, který byl v té době děkanem Graduate School of Design na Harvardské univerzitě, Miró často mluvil do jeho práce. Například ho upozorňoval na nutnost počítat s horkým klimatem Mallorky nebo na velké rozměry pláten, nad nimiž bude v budově pracovat. Požadoval důsledné oddělení pracovních prostorů a skladišť. Po dokončení byl Joan Miró údajně z výsledku velmi nadšen. Domek Son Boter Miró používal jako druhý atelier. 

Nicméně pro historii se klíčovým datem stává 7. březen 1981. 

Tehdy Joan Miró a jeho manželka Pilar Juncosová v obavě, že se mohlo stát něco špatného s jejich dílnami, zakládají nadaci, navrhují její stanovy a darují do jejího majetku umělcovy dílny, oba domy, tedy Sert Workshop a Son Boter, plus díla, dokumenty a předměty v nich. Miróův odkaz již tehdy obsahoval velkorysé malířské práce, sochy, kresby, objekty, grafické práce, dokumentární sbírku a část osobní knihovny. Po Joanově smrti r. 1983 Pilar darovala nadaci r. 1986 také pozemky a dalších 42 děl.

Dnešní knihovna Piar Juncosa v domě Moneo je veřejnou institucí s volným přístupem pro návštěvníky. Specializuje se na současné umění, ale nejvíce na Joanův odkaz. Sestává z 20 000 bibliografických dokumentů, např. monografií, časopisů, novin, fotografií, dopisů,  katalogů, audionahrávek a dalších. Mezi nimi je např. osm svazků národních i mezinárodních tiskových článků, které se mezi l. 1918-58 zmiňují o Miróovi. Dále je tu 500 knih, které Miró vlastnil a obrovské množství literatury o výtvarném umění všeho druhu. Knihovna neustále doplňuje svůj fond akvizicemi nebo výměnami. 

A ještě několik dat o hlavní postavě.

Joan Miró se narodil r. 1893 v Barceloně. Jako dítě často cestoval do Tarragony a na Mallorku. SPojení s tamější krajinou se stalo základním prvkem jeho pozdějšího díla. Roku 1929 si bere dívku z Mallorky jménem Pilar Juncosa, od roku 1956 spolu na Mallorce žili trvale. Umělec si nejdříve zřídil atelier v domě Sert Workshop, později přikoupil i sousední pozemek s domem Son Boter. V obou nemovitostech vytvořil přibližně třetinu z celkového počtu děl. 

Miróova tvorba je silně nekonformní, často porušující všechny normy uměleckého vyjádření, některá díla jsou obtížně zařaditelná do některého z uměleckých směrů. Miró byl šokující, otevřený, nezávislý ve svobodě projevu, často velmi radikální. A přece v životě byl diskrétní, zcela oddaný tvorbě, nenacházíme u něj jakékoli extravagantní příběhy. Umírá r. 1983. 

O jeho díle se velmi obtížně píše. Musíte to vidět. A sídlo Miróem a jeho manželkou založené nadace na Mallorce je k tomu dokonalou příležitostí. 

Ještě dodejme, že Pilar Juncosa Iglesias se narodila na Mallorce r. 1904. Její rodiče byli katalánského původu. Manželé měli jednu dceru, která se narodila v Barceloně rok po svatbě. Miró se o Pilar vyjádřil, že je pro něj ideální společnicí. "Bez ní bych byl sirotkem ztraceným v tomto světě. Mimo svou práci nemám ponětí o jiných věcech a o tom, jak se organizovat. Ona je můj strážný anděl." Hezké, že?

Otevírací doba:

16.9. - 15.5. (zima) Út - So 10 - 18, Ne 10 - 15

16.5. - 15.9. (léto) Út - So 10 - 19, Ne 10 - 15

Základní vstupné: 7,5 euro (r. 2022).

Podle:

Fundació Miró Mallorca (miromallorca.com), 13. 10. 2022





Umístění

GPS souřadnice

39°33'18.373"N, 2°36'36.359"E

Adresa

Carrer de Saridakis 29
Palma 07015

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
52 m.n.m. - 65 m.n.m.
Základní číselné údaje
Sídlo Nadace Joana a Pilar Miró bylo otevřeno r. 1992. Joan se na Mallorce usadil od r. 1941. Od r. 1956 žil ve vile v Palmě. .

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya.  

K sídlu nadace jede městský autobus č. 4, 20, 46 (EMT)  a meziměstský č. 104 (TIB). Vystupte na zastávce Saridakis (Fundació Miró). 


Příjezd osobním autem, parkování

U sídla nadace je rozsáhlé neplacené parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se na parkoviště pro osobní auta nevejde. Musí po výstupu účastníků akce jet parkovat jinam.

Přístup pěšky

Po výstupu z auta nebo z autobusu sídlo nadace najdete velmi snadno. Je na protilehlé straně silnice od parkoviště. 

Příjezd na kole, parkování kol

U sídla nadace jsou stojany na kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na parkovišti je možnost zaparkovat na speciálním místě. Při osobní návštěvě jsme nabyli dojmu, že výstavní prostory jsou řešeny většinou bezbariérově. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu