Silnice Ma-2141

Mimořádně nádherná komunikace v pohoří Tramuntana na Mallorce


Jízda po silnici Ma-2141 patří k nejúchvatnějším motoristickým a krajinářským zážitkům ve Středomoří. Komunikace se vine v mnoha seprentinách severním úbočím pohoří Tramuntana na Mallorce

Z hlavní silnice Ma-10, které vede podél hlavního hřebene, je třeba odbočit v místě, kde uvidíte most - akvadukt. Toto místo se nachází severně od hráze přehrady Gorg Blau. Silnice nejdříve z nadmořské výšky 565 m stoupá o 160 m výše do průsmyku Coll dels Reis (725 m), pak neustále klesá až téměř k mořské hladině. 

Nejzajímavějším místem na silnici dlouhé asi 13 km je silniční smyčka zvaná Nus de sa Corbata (Nus znamená uzel), kde rozhodně doporučujeme zastavit. Jednak je Nus de sa Corbata zajímavý technicky, protože silničních smyček po světě mnoho neexistuje. A za druhé: jsou tu neskutečně úchvatné výhledy. Zvláště pohled dolů do serpentin je nádherný a současně adrenalinový. Motoristovi vlije krev do žil a současně ho přinutí opakovat si neustále přání, aby cestou dolů potkal co nejméně nákladních aut a autobusů. 

Od smyčky až k hladině moře se silnice kroutí k mnoha obloucích, často protisměrných, dobře prověřujících řidičské schopnosti. Na jednom místě se otevírá nádherný pohled na zátoku Sa Calobra s možností slunění a koupání v romantickém prostředí mezi mohutnými skalami. Za krátkým tunelem pod skalní rozsedlinou se silnice větví. Hlavní část slepě končí na velkém placeném parkovišti u zátoky Sa Calobra, odbočka vlevo vede nahoru do menšího průsmyku s kostelem sv. Lorence a pak klesá k zátoce Cala Tuent s kamenitou, poměrně málo známou pláží. 


Umístění

GPS souřadnice

39°49'55.593"N, 2°48'58.065"E

Adresa

Lluc 07315

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 725 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice Ma-2141 (měřeno od akvaduktu Els Arcs k zátoce Sa Calobra) je asi 13 km dlouhá, odbočka k zátoce Cala Tuent měří necelých 5 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Do této části Mallorky se vlakem nedostanete. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V zimní sezoně po silnici Ma-2141 ani po hlavní trase Ma-10 žádné autobusy nejezdí. V letní sezoně po silnici Ma-10 jezdí linka 231 na trase Port de Sóller - Alcudia, po silnici Ma-2141 nejezdí žádný spoj. Nejbližší zastávka se jmenuje Escorca. Autobusová doprava je tedy pro turistický výlet v blízkosti silnice Ma-2141 nepoužitelná. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme autem se vydat na silnici Ma-2141 buď brzy ráno a užít si jednak motoristický zážitek a nádherné koupání u jedné ze zátok, nebo navečer. To si pro změnu užijete západ Slunce na některé vyhlídce a koupání můžete stihnout také. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd osobním autem. 

Přístup pěšky

Do oblasti zátok Cala Tuent a Sa Calobra nevedou žádné turistické značky. Chůzi po silnici Ma-2141 pokládáme za nebezpečnou vzhledem k silnému provozu aut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro zdatné silničáře představuje silnice Ma-2141 velkou výzvu. Převýšení přes 700 metrů (ve směru nahoru) dá zabrat i zkušeným jezdcům. 

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme po vystoupení z auta zvláště pohyb na vyhlídce u silniční smyčky. Není sice pro vozíčkáře speciálně upravena, ale s doprovodem zde pohyb zvládnete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu