Silnice Andratx - Cap des Bosquet

Krásná komunikace a krajina v horách na západě Mallorky


Západem a severozápadem Mallorky se táhne v délce asi 70 km pohoří Tramuntana. Je oblíbené mezi pěšími turisty, kteří milují putování divokou vápencovou krajinou s bizarními tvary hor. Mají to tu ale rádi i motoristé, protože pohořím vede zajímavá silnice Ma-10 zhruba v linii hlavního hřebene, ale samozřejmě nedosahuje nejvyšších nadmořských výšek, Ty dosahuje jen příroda a pěší návštěvníci. 

Velmi zajímavý průběh má nejzápadnější úsek hřebenové silnice pohořím. Vede podél pobřeží, místy i trochu ve "vnitrozemí" v délce asi 30 km mezi městem Andratx a křižovatkou Cap des Bosquet

Z Andratxu silnice nejdříve nabere nadmořskou výšku těsně pod 500 m, ale pak se víceméně s autem budete pořád pohybovat okolo 200 až 300 m nad mořem. Ještě poblíž Andratxu projedete krátkou sérií tunelů a skalních galerií. Velmi často budete nadšeni výhledy do hor i na moře, takže pravděpodobně zažijete hodně zastávek, kde můžete fotit a kochat se. 

Z vesnice Estellencs můžete odbočit dolů k moři a prohlédnout si nádhernou kamenitou zátoku Cala Estellencs. V Banyalbufaru můžete zátoku navštívit také, ale není zdaleka tak krásná jako její "sestra" v Escellencs. 

Asi nejhezčím místem na celé trase je vyhlídka nad skalním tunelem zvaná Mirador Ricardo Roca. Věnujeme jí samostatné heslo. 

Pokud pojedete od Andratxu, pak symbolickým koncem vašeho mototuristického zážitku bude křižovatka Cap des Bosquet, odkud můžete jet dál do Valdemossy nebo v její blízkosti navštívit překrásný venkovský zámek La Granja. 

Silnice má jen na několika místech "ozdobu" v podobě protisměrných oblouků a serpentin, na většině míst je dostatečně široká a bezpečná. Doporučujeme ji řidičům - začátečníkům, kteří se do hor Mallorky s autem (obvykle půjčeným) vydávají poprvé a potřebují si jak auto tak zdejší silnice "osahat". 

Na několika místech můžete od silnice vyrazit na pěší túry. Zhruba v souběhu se silnicí vede hlavní hřebenová trasa pohořím Tramuntana: GR 221. 



Umístění

GPS souřadnice

39°38'33.747"N, 2°26'44.056"E

Adresa

Andratx, Estellencs, Banyalbufar, Esporles 07150, 07191, 07192,

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 390 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je přibližně 30 km dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Do této části Mallorky se vlakem nedostanete. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V zimní i v letní sezoně se do Andratxu dostanete z Palmy aut. st. autobusem č. 102, do Banyalbufaru a Estellencsu jede linka č. 202. Po popisované silnici mezi Andratxem a Estellencsem linkové autobusy nejezdí. Viz též Mapa trasy - CTM (tib.org)

Příjezd osobním autem, parkování

Na obou výchozích místech, tedy ve městě Andratx i na křižovatce Cap des Bosquet je spolehlivé dopravní značení, díky kterému silnici dobře vyhledáte. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

Doporučujeme vydat se po hřebenové trase GR 221. Podle znalců na přechod od západu potřebujete asi 7 dní a dostatečné informace o lokalizaci vodních pramenů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Popisovanou silnici cyklistům doporučujeme, protože v této části Mallorky jinou komunikaci pro trasu výletu nemáte. Jen si musíte dát pozor na bezpečnost a na některé motorizované piráty silnic a jejich bezohlednou jízdu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem, tak na většině vyhlídkových míst se můžete bez omezení kochat krajinou, ale horší to bude s pohybem okolo silnice. Ten většinou není možný kvůli značným terénním nerovnostem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu