Villa Kérylos v Beaulieu-sur-Mer

Mimořádně krásná rekonstrukce starověkého řeckého domu na Francouzské riviéře

Kontaktní informace

+33 493 010 144
Oficiální stránky

Villa Kérylos (někdy psána s krátkým "e" nebo jen s jedním "l") patří k nejkrásnějším památkovým objektům na Azurovém pobřeží v jižní Francii. 

Vilu si nechal postavit Théodore Reinach, skvělý muž renesančního myšlení. Narodil se roku 1860 v rodině německých bankéřů. Během dospívání se projevil jeho mnohostranný talent a inteligence. Ovládal právo, sociologii, historii, numismatiku, archeologii, ale především byl vynikajícím znalcem dějin starého Řecka. V Beaulieu-sur-Mer ve výjimečné poloze na pobřeží koupil několik parcel a splnil si svůj sen. 

Inspiroval se modely starořeckých domů z ostrova Delos ze 2. století př. n. l. V letech 1902 - 1908 najal vynikajícího architekta Emmanuela Pontremoliho (1865 - 1956). Společně vytvořili moderní komfortní vilu, jejíž vnitřní pojetí a výzdoba byly replikami starořeckých luxusních domů. 

V interiérech jsou použity nejcennější materiály, jako například "originální" štuky, carrarský mramor a exotické dřevo. Přepychová výzdoba je tvořena kopiemi řeckých fresek a dokonalými podlahovými mozaikami. Zobrazují legendy antických bohů a dávných hrdinů. V domě rodině sloužily kopie starořeckého nádobí, látek a dekorací. 

Kolem vnitřního nádvoří stojí 12 mramorových sloupů. V přízemí jsou umístěny především reprezentační místnosti, zatímco ložnice a koupelny zaujímají první patro. 

Je třeba si uvědomit, že kromě značného množství peněz investorovi přála i doba zvaná Belle Époque ("Krásné časy"), historická epocha zhruba mezi l. 1880 - 1914 charakterizovaná uplatněním velkého množství převratných vynálezů, rozkvětem vědy a kultury a mírem v Evropě. Kromě řeckých dějin mohli Reinach a Pontremoli použít i skvělou soudobou techniku, například podlahové topení. Domy, které v této době vznikly na Azurovém pobřeží, sloužily především k rekreaci. Théodore Reinach ve vile trávil se ženou a dětmi, později i s vnoučaty letní prázdniny. Ale hlavně se věnoval své práci a funkci francouzského poslance, za něhož byl zvolen. Byl také členem Institutu de France. 

Když roku 1928 umírá, vilu odkázal právě tomuto institutu, ale děti a vnoučata vilu obývali až do roku 1967. Pak byla vila vyhlášena historickou památkou a otevřena pro veřejnost. 

Obvyklá otevírací doba: V.-VIII. 10 - 18

IX.-IV. 10 - 17

Základní vstupné je 11,50 euro (stav r. 2022). 

Podle:

https://www.villakerylos.fr/en/, 28. 1. 2023





Umístění

GPS souřadnice

43°42'11.901"N, 7°20'1.705"E

Adresa

Rue Gustave Eiffel
Beaulieu-sur-Mer 06310

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vila Kerylos byla postavena v l. 1902-1908.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Beaulieu-sur-Mer na trati Nice - Ventimiglia. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Bus č. 100 na lince Nice - Monaco, zastávka Vila Kerylos.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat je možno u radnice (43°42'22.958"N, 7°20'8.115"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat je možno u radnice (43°42'22.958"N, 7°20'8.115"E).

Přístup pěšky

Z žel. zast. jděte místními ulicemi přibližně k jihu asi 1 km. 

Od parkoviště u radnice jděte místními ulicemi přibližně k jihozápadu asi 500 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Severní částí městečka vede cyklotrasa Eurovelo 8, která ale není oddělena od provozu motorových vozidel. Ani jinde v okolí nejsou k dispozici speciální cyklistické komunikace. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přízemí je bezbariérové, ale příjezd z ulice po povrchu z jemných kamínků zvládne vozíčkář jen s dopomocí doporovodu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu