Červený koberec v Cannes

Město plné luxusu a pláží hostí v květnu známý filmový festival


Cannes je město na Azurovém pobřeží jižní Francie, které zná každý podle legendárního filmového festivalu. Původně skromný rybářský přístav s 4500 obyvateli se postupně změnil na luxusní letovisko

Cannes nemá nijak významné historické jádro, jeho pomyslným centrem je pobřežní bulvár La Croisette, kam se soustředí denní i noční život. 

Několik málo dat z historie.

Na místě dnešního města se 70 000 obyvateli existovala ve 2. stol. př. n.l. ligurská rybářská osada Aegitna s přístavem. V 10. století n.l. byl přístav znám pod jménem Canua. Od roku 891 asi po sto let město ovládali Saracéni. V 11. století byla na nedalekém kopci postavena strážní a pozorovací věž. 

Až do roku 1834 se v Cannes kromě lovu ryb nic významného nedělo. Když ale v sousedním Nice vypukla epidemie cholery, začal britský lord Brougham na zotavenou jezdit místo do Nice raději do Cannes. Ostatní brtiská šlechta ho následovala, v Cannes začala vznikat řada nových domů a město se stalo mondénním lázeňským střediskem pro zimní sezonu. 

Po II. světové válce představitelé města nechali rozšířit přirozené pláže, navezli sem písek a tím se v Cannes začala uplatňovat i letní rekreace. Budoucí úspěch měl už reálný základ. 

Ale o opravdovou přitažlivost se postarali organizátoři mezinárodního filmového festivalu (když nápad na poařadatelství vzešel z městské rady), který se poprvé konal r. 1939 a hned po válce byl r. 1946 obnoven, a který na dva týdny v květnu vždy poutá pozornosti celého světa za účasti až 30 000 osob. Místem konání je velkolepá budova Palais des Festival et des Congres na pobřeží. Kromě červeného koberce položeného na hlavním venkovním schodišti vás určitě zaujmou otisky rukou známých osobností na nedalekém chodníku slávy. Ve festivalovém paláci sídlí mj. i turistická kancelář. Architektonicky na paláci není zajímavého nic, dokonce lze říci, že je překvapivě nehezký. 

Dlouhý pás pláží v Cannes je rozdělen na soukromé úseky, které mohou užívat jen hosté hotelů, a na úseky veřejné. Jednou z možností, jak se zdarma vykoupat, je pás přímo u festivalové budovy. 

Téměř rovnoběžně s bulvárem La Croisette vede ulice Rue d´Antibes, hlavní nákupní třída města s mnoha možnostmi, jak utratit eura za luxusní zboží či při posezení v kavárnách. 

Pokud se zajímáte o etnografii, pak doporučujeme navštívit Musée de la Castre na stejnojmenném náměstí (place de la Castre) západně od přístavu. Kromě muzea si můžete vychutnat překrásný výhled.  

Pokud se ve městě nebo v okolí zdržíte déle, pak doporučujeme plavbu lodí na nedaleké ostrovy Sainte Margarite, kde byl v 17. století vězněn muž se železnou maskou, a Saint Honorat, kde návštěvníky vítají cisteciáčtí mniši v klášteře z 5. století. 

Na pevnině je nejzajímavějším námětem na výlet návštěva nedalekého městečka Grasse, které je centrem výroby parfémů. Do většiny provozoven lze nahlédnout a zhlédnout výrobu. Složení parfémů vám ale nikde neřeknou, střeží ho jako výrobní tajemství. Část bylin potřebných pro výrobu se pěstuje v okolí (levandule, myrta, růže, fialky, jasmín, eukalyptus...), část se dováží. 

V srpnu se v Cannes koná festival ohňostrojů. 


Podle:

Cannes - Aktuálně.cz (aktualne.cz), 16. 2. 2023

Cannes – Wikipedie (wikipedia.org), 16. 2. 2023

Cannes | Francie (xfrancie.cz), 16. 2. 2023

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, Svojtka and Company, s. 892




Umístění

GPS souřadnice

43°33'2.870"N, 7°1'5.932"E

Adresa

Boulevard de la Croisette
Cannes 06150

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Filmový festival se v Cannes koná od r. 1946.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Cannes, na Place de la Gare, kde koleje vedou podélně pod širokou silnicí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží se nachází u vlakového nádraží. Jezdí sem z letiště v Nice linka č. 210, z Nice linka č. 200. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě je několik placených kratých parkovišť, např. u hlavního nádraží. 

Přístup pěšky

Všechna důležitá místa v Cannes celkem snadno obejdete pěšky. Ani na pobřeží ani ve městě nevedou žádné značené turistické trasy. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cannes a okolí má málo cyklistických stezek a je tu v ulicích velmi rušný provoz motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum města i "červený koberec" si celkem pohodlně můžete projet. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu