Městská pláž v San Agustínu

Mnoho možností k lenošné i aktivní rekreaci na ostrově Gran Canaria


Městská pláž v San Agustínu na jihu ostrova Gran Canaria je skvělou možností, jak si celoročně užít teplého podnebí. Současně je příkladem, jak turistický ruch dokáže během několika desetiletí zcela změnit krajinu. 

Jih ostrova Gran Canaria nebyl v místě dnešního města San Agustín až do r. 1962 ničím zastavěn. Správa jižního pobřeží začala práce v říjnu tohoto roku, které spočívaly v úpravě pláží a přípravě pozemků pro výstavbu hotelů i individuální výstavby. Jako první byl r. 1965 otevřen hotel Folias a postupně následovaly další. Tlak investorů na budování rekreačního zázemí se v San Agustínu podařilo až dodnes udržet v rozumných mezích, infrastruktuře byl obětován relativně úzký pás pobřeží, který je uzavřen na severu dálnicí. Nedá se to tvrdit o blízkém Playa de Inglés, kde sice investoři nezabrali pro výstavbu přírodovědně cenný pás pobřežních dun, ale zato jinde území zastavěli až neúnosně megalomansky. 

V San Agustínu byly pro rekreaci u moře upraveny dvě pláže: městská a Las Burras. 

Městská pláž je asi 600 m dlouhá a od 10 m do 100 m široká. Tvořena je převážně černým vulkanickým pískem. Někteří majitelé restaurací na ní mají umístěny své slunečníky, které si můžete pronajmout, nebo si přinesete vlastní vybavení. Pláž je oblíbena individuálními turisty, rodinami a také vyznavači windsurfingu. Vstup do vody je na většině míst pozvolný, vlny přicházející od moře nejsou tlumeny vlnolamy. Sprchy jsou k dispozici, stejně tak jako občerstvení v blízkých podnicích. 

San Agustín si vysoce oblíbili Skandinávci, kteří zde dle údajů z r. 2019 tráví více než 8 dní a přijíždějí po celý rok. 

Na pobřežní stezce každé ráno korzují individuálně nebo ve skupinkách chodci, běžci nebo pejskaři. Výrazný nárůst počtu hostů na pláži je samozřejmě v červenci a v srpnu, ale koupat se dá tady celoročně.  


Podle:

Playa de San Agustin - Wikipedie, otevřená encyklopedie (wikipedia.org), 21. 2. 2023



Umístění

GPS souřadnice

27°46'4.017"N, 15°32'33.758"W

Adresa

San Agustín
San Bartolomé de Tirajana 35100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je asi 600 m dlouhá a 10 m až 100 m široká.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z letiště je možno dopravit se do San Agustínu linkovým busem (směry linek mířící do Playa de Inglés a Puerto de Mogán). 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u pláže, ale v době rekreační špičky zde je přeplněno. Další možností je placené parkování u obchodního centra ve středu města. 

Přístup pěšky

Ze středu města nebo od zastávky autobusu jděte ulicí Calle Las Aulagas nebo Calle Las Adelfas nebo Calle Las Mimosas mírným svahem k moři. 

Příjezd na kole, parkování kol

Městem při hlavní silnici vede cyklostezka, k městské pláži je nutno dojet po silnici nebo po chodnících. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pobřežní stezka, která vede u pláže, je bezbariérová, samotná pláž nikoli. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu