Silnice Pie de la Cuesta - Ayacata

Úchvatný přírodní i motoristický zážitek v sopečných horách západu ostrova Gran Canaria


Sopečné pohoří na západě ostrova Gran Canaria je známo nespočtem krásných míst. Jejich značný podíl zažijete, pokud se vydáte autem po silnici z osady a křižovatky Pie de la Cuesta do vesnice Ayacata. V popisovaném směru překonáte téměř tisícimetrové převýšení, budete křičet nadšením nad vyhlídkami nebo se trochu bát pod i nad sklaními srázy a občas se modlit, aby proti vám nevyjel podobný motorizovaný šílenec jako vy. 

Ve směru vzhůru, tedy z osady Pie de la Cuesta (jediná restaurace široko daleko), opustíte hlavní silnici Mogán - La Aldea a vydáte se strmě do hor. Silnice se klikatí s mnoha odvážných a úzkých sepentinách a je z celé 24 km dlouhé trasy technicky nejúchvatnější. Doporučujeme dělat si občasné přestávky a jízdu si vychutnat. Rychlostí tady nic nenaženete. 

Po 10 km jízdy dosáhnete nadmořskou výšku cca 1000 m a odtud budete stoupat sice stále, ale jen mírně. Po pravé straně se vám budou otevírat výhledy na vodní nádrž Las Niñas. Za ní a také vlevo od silnice se zvedají mohutné vrcholy tvořené zvětralým sopečným materiálem. Erozi odolnější horniny tvoří nejvyšší partie. U vod přehrady se nachází parkoviště s piknikovými místy a s tábořištěm. 

V těchto partiích silnice sice není technicky tak zajímavá (a uzoučká)  jako nad osadou Pie de la Cuesta, zato je krajinářsky naprosto fascinující. Zvláště pohled na východ ve směru k nejvyšším horám (až 1900 m.n.m.) patří k tomu nejlepšímu, co na Gran Canarii můžete spatřit. Zvláště pak při západu slunce jsou pohledy nejlepší, prootže sopečné stěny se zbarvují do oranžova až červena. 

Silnice vyúsťuje pod ostrým úhlem na hlavní spojnici San Bartolomé de Tirajana - Tejeda v těsné blízkosti horské vesnice Ayacata. 

Odtud se můžete vydat do nejýše položených míst ostrova, ať už autem nebo pěšky. 


Umístění

GPS souřadnice

27°55'39.615"N, 15°40'38.997"W

Adresa

Mogán, Tejeda 35140, 35360

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
372 m.n.m. - 1325 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je asi 24 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Ayacaty se můžete dopravit busem č. 18 na lince Faro de Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana - Ayacata - Tejeda. Provoz v pracovní dny 6 spojů denně, o víkendu dva. Viz jízdní řád a mapa linky

Do osady  Pie de la Cuesta jede jen velmi málo spojů linky č. 38 na trase Puerto Mogán - La Aldea de San Nicolás. Viz jízdní řád a mapa linky 

Na popisované silnici pravidelná autobusová doprava neexistuje. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat například u vod přehrady Las Niñas

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem na silnici raději nevjíždějte. Je velmi úzká. Některé serpentiny byste pravděpodobně neprojeli. 

Přístup pěšky

Pochod pěšky po silnici nedoporučujeme. Soustřeďte se raději na stezky nad vesnicí Ayacata. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je pro cyklisty velkou výzvou v popisovaném směru - převýšení cca 950 metrů na 24 kilometrech. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem, pak na většině vyhlídkových míst si budete moci plně užít pohledy do krajiny. Mimo silnici se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu