Mirador del Balcon

Monumentální výhled na hory a moře na severozápadě ostrova Gran Canaria


Reliéf severozápadu ostrova Gran Canaria je velmi členitý. Hory o nadmořské výšce přes 1000 m "rostou" v blízkosti pobřeží, které je rozerváno divokými roklemi a porostlé při chudou vegetací. 

Z mnoha míst se zde díky vysokému relativnímu převýšení a otevřené krajině naskýtají famózní výhledy. 

Vyhlídka Mirador del Balcon se mezi všemi vymyká hned v několika parametrech. 

Je výborně dostupná autem, jen kousek odbočíte ze silnice La Aldea de San Nicolás - Agaete. K Miradoru del Balcon pojedete po "staré" silnici, po níž jezdila auta mezi La Aldeou a Agaete do doby, než byla otevřena rychlostní komunikace s dlouhým tunelem (r. 2022 ještě nebyla hotova v celé délce).

Kromě nádherné krajiny obdivujete i dokonalé technické provedení rozhledového místa na plošině se skleněnou podlahou, která ční do prostoru ve skále 325 m nad mořem  Uvidíte překrásné mořské pobřeží, směrem na jih pak část města La Aldea s typickými foliovníkovými plantážemi v okolí a na jihovýchodě pozorným okem rozeznáte v úbočí hory Morros de los Piňos modře zbarvené vrstvy sopečných hornin, které se sem táhnou od lokality Los Azulejos. Pro výhled jižními směry se z vysunuté vyhlídky přesuňte na silnici, i tady je krajina úchvatná. 

Pokud pojedete po staré silnici ještě výše, dorazíte k další vyhlídce, ale komunikace je slepá, zakončena neprůjezdnou bránou. Do Agaete se tudy nedá projet, na staré silnici je zákaz vjezdu a dokonce i zákaz vstupu. Důvodem jsou patrně obavy z řícení skal. 


Umístění

GPS souřadnice

28°1'10.491"N, 15°47'6.656"W

Adresa

La Aldea de San Nicolás 35470

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
352 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parque natural de Tamadaba

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do města La Aldea lze dojet spojem linky 38 z Puerto Mogán. Ten ale jezdí jen jednou denně v pracovní dny a v sobotu (r. 2023). Také sem jezdí 5 spojů denně linky 101 z Galdáru. Do Agaete jezdí také jen jeden spoj denně linky 102 z Gáldáru a pět spojů denně linky 101, také z Galdáru. Ani jeden ale nemá zastávku blízko vyhlídky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z rychlostní komunikace GC-2 La Aldea - Agaete odbočte cca 2,5 km severně od La Aldea. Směrovky jsou nápadné, zabloudit nelze. Od odbočky k vyhlídce pojedete asi 3 km. Parkování u miradoru je zajištěno na přírodní ploše. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem na odbočku jet můžete. Otočení je ale možné až u horní vyhlídky. U vyhlídky Mirador del Balcon je parkování sice možné, ale prostor je omezený. 

Přístup pěšky

Po silnici z La Aldea je možné samozřejmě přijít i pěšky, ale zážitek to není. Turistické stezky tady neexistují. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka není plně bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu