Teror

Hezké město ve vnitrozemí ostrova Gran Canaria


Teror je hezké město ve vnitrozemí ostrova Gran Canaria, které věhlas získalo dvěma událostmi. Jedna se měla stát r. 1481 a druhá je realitou současnosti, ačkoli světlo světa spatřila už r. 1916. 

Terén sopečných hor se na Gran Canarii ve směru od hlavního města Las Palmas zvedá směrem do vnitrozemí, takže všechna zde existující sídla stojí ve svazích a místní lidé se s nimi vypořádávají různě. Zemědělci svoje produkty pěstují na terasách, komunikace se klikatí po úbočích kopců a rovných úseků je na nich velmi málo. Všichni, kdož zamýšlejí si v okolí Teroru postavit rodinný dům, si musejí před začátkem akce srovnat terén.

V této krajině se uvelebilo 14 km od Las Palmas město Teror, které vstoupilo do místních dějin poprvé roku 1481. Místní pastevci tehdy měli vidět na jedné z borovic Pannu Marii. Hluboce zbožní lidé jim věřili a do města se začaly konat poutě, přičemž kostel byl zasvěcen Panně Marii z borovic (Nuestra Señora de Pino). Z Teroru se stalo postupem doby nejdůležitější poutní místo celých Kanárských ostrovů. 

Když původní kostel shořel, místní si vystavěli kolem r. 1767 nový s relativně nízkým stropem a neobvyklou věží ve tvaru kopule. Ten se zachoval dodnes. 

Město na poutích velmi slušně prosperovalo, takže někteří obyvatelé si mohli dovolit vybudovat poměrně honosné domy. Jejich výrazným znakem se staly dřevěné balkony a kamenná ostění, která obdivují návštěvníci z celého světa.  Nejvíc jich stojí v ulici Cale Real de la Plaza. 

Druhá význačná událost se v Teroru stala r. 1916, kdy tu byl objeven pramen minerální vody. Všichni, kdo navštívili Kanárské ostrovy vědí, že pitné vody je tu značný nedostatek a minerální voda je také vzácná. U města je stáčena do spotřebitelských obalů a distribuována na sousední ostrovy i do pevninského Španělska pod obchodním názvem Aqua de Teror. Je s podivem, že stáčírna byla dána do provozu až r. 1992. Má podobu obrovité haly v ulici Fuente de Teror východně od centra. 

Co ještě v Teroru uvidíte?

Určitě si všimněte dvou mohutných borovic na náměstí u kostela. Jedna je velmi rozložitá, druhá vysoká, se silným kmenem. 

Radnice stojí severozápadně od kostela Panny Marie z borovic. Stejně jako domy v ulici Cale Real de le Plaza má dřevěné balkony. 

Kašna se schody - najdete ji severně od radnice, hezké místo. 

Cisterciácký klášter severně od kašny je pro veřejnost uzavřen. 

Muzeum (Casa Museo de los Patronos de la Virgen)  je umístěno v zadní části baziliky. Uvnitř uvidíte trůn a liturgické předměty věnované Panně Marii. 


Podle:

Teror – Wikipedie (wikipedia.org), 5. 4. 2023

Aqua de Teror : Minerálky [en] - Mineralky, 5. 4. 2023

Město Teror (kanarskeostrovy.com), 5. 4. 2023

Kol. (2017): Kanárské ostrovy, víkend, zelený průvodce, Lingea Brno, s. 44


Umístění

GPS souřadnice

28°3'35.162"N, 15°32'50.786"W

Adresa

Teror 35330

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
543 m.n.m.
Základní číselné údaje
Počet obyvatel města Teror v r. 2018 byl 12 449. Město (v administrativních hranicích) zaujímá rozlohu asi 26 kilometrů čtverečních.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Las Palmas jezdí do Teroru bus č. 216 a 229. 

Příjezd osobním autem, parkování

Využít můžete parkoviště na severovýchodním konci města nebo kryté parkoviště pod Plaza de Cintes. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Využít můžete parkoviště na severovýchodním konci města.

Přístup pěšky

Zdatným turistům doporučujeme přijet do města busem a pak se vydat vzhůru na jihozápad značenými cestami do Tejedy a do hornatého centra ostrova. 

Příjezd na kole, parkování kol

Teror může posloužit cyklistům jako zastávka při výjezdu od moře do hor v centrální části ostrova. 

Poznámky pro vozíčkáře

Většina pamětihodností Teroru je na hlavním náměstí či blízko něj a je pro vozíčkáře dobře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu