Silnice Ayacata - La Goleta

Horská komunikace v srdci ostrova Gran Canaria


Silnice GC-600 mezi osadou Ayacata a průsmykem La Goleta je přístupovou komunikací k nejvýše položeným místům Gran Canarie a také k východišti na překrásné túry například ke skále Roque Nublo nebo k hlavní hřebenové trase ostrova vedoucí mj. přes  Pico de las Nieves, nejvyšší bod ostrova. 

Na úseku dlouhém 3 km, který je trasován v několika serpentinách, se otevírají překrásné výhledy na okolní skály a do rokle, kterou eroze vyhloubila pod Ayacatou. Často se do výhledu "připletou" mraky, které dojem prohloubí nebo ho zcela znemožní. 

Zatímco z Ayacaty do průsmyku La Goleta silnice překonává opravdu značné převýšení, na druhou stranu, ke křižovatce Cruz de Los Llanos už tomu tak není. Silnice vede střídavě v klesáních a stoupáních po zvlněné náhorní plošině. Na několika místech jsou tady připravena tábořiště pro stanování a karavaning. 


Umístění

GPS souřadnice

27°57'57.455"N, 15°36'15.954"W

Adresa

Ayacata
Tejeda 35369

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1314 m.n.m. - 1608 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je 3 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Ayacaty linkou 18 Faro de Maspalomas - Tejeda. Frekvence spojů na této lince je velmi řídká. Totéž, pokud pojedete od severu linkou 305 San Mateo - Tejeda do zastávky La Culata. Po popisované silnici GC-600 nejezdí žádná pravidelná linka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Po silnici GC-600 jeďte opatrně, ale extrémně nebezpečná místa tady nejsou. Parkoviště je v průsmyku La Goleta. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Po silnici GC-600 jeďte opatrně, ale extrémně nebezpečná místa tady nejsou. Parkoviště je v průsmyku La Goleta. 

Přístup pěšky

Průsmyk La Goleta je  východištěmí k nejvýše položeným místům Gran Canarie a na překrásné túry například ke skále Roque Nublo nebo k hlavní hřebenové trase ostrova vedoucí mj. přes  Pico de las Nieves, nejvyšší bod ostrova. Kdo by sem chtěl přijít pěšky, pak může například jít po značené trase od jihu z Ayacaty nebo od severu z La Culata. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice GC-600 je závěrečným úsekem výzvy pro ty silniční cyklisty, kteří se rozhodli pokořit Gran Canarii jízdou od moře až do vrcholových partií. Tuto silnici doporučujeme trénovaným jedincům. Také doporučujeme vzít s sebou přiměřené zásoby vody. 

Poznámky pro vozíčkáře

Z auta a pak na parkovišti v průsmyku La Goleta (zde za pomoci doprovodu) si můžete scenérie v okolí silnice GC-600 dobře vychutnat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu