Mirador de las Minas de San José

Fenomenální výhledy na sopečnou krajinu na úpatí El Teide na Tenerife


Na úpatí sopky El Teide na ostrově Tenerife existuje několik vyhlídkových a výletních míst, kde se můžete vydat obdivovat krásy krajiny, která byla vytvořena vulkanickou činností. Odborníci mají možnost studovat různé vulkanické horniny.

Na vyhlídce Mirador de las Minas de San José (u dolů sv. Josefa) se můžete od silnice volně vydat pěšky na obě strany. Atraktivnější je krátká cesta lávovými poli k jihu. Světlá pemza se střídá s tmavými čedičovými balvany, v nichž se místy lesknou černé plochy sopečného skla - obsidiánu. 

Pemza je porézní materiál, který vznikal při mohutných erupcích. V magmatu bylo hodně plynu, který vyvrhl sopečný materiál do velkých výšek. Ten pak spadl zpět blízkosti sopky nebo ho větry mohly odnést i velmi daleko od místa výbuchu. Plyn v lávě zůstal uvězněn a dnes v ní tvoří póry. 

Pokud bylo v magmatu plynu méně, nastal výbuch střední intenzity. Do ovzduší nad sopkou vylétly rozžhavené balvany, které při zpětném dopadu na zem vytvořily různé struktury. 

Pokud plynu bylo v magmatu velmi málo, pak láva vytékala ze sopky jako mohutná rozžhavená řeka, která se podle viskozity zastavila blízko nebo daleko od místa výbuchu. Obsidán je ztuhlá, velmi hladká láva bez pórů.

Na vyhlídce Mirador de las Minas de San José můžete vidět všechny typy hornin z různých fází sopečné činnosti. Krajina kolem působí naprosto fantasticky a spíše než Zemi připomíná povrch Marsu nebo Měsíce. 

U vyhlídky jsou zřízena na obou stranách parkoviště. Je ale evidentní, že ve špičce letní sezony jejich kapacita nestačí. 


Podle:

Informační tabule na vyhlídce, prosinec 2022. 




Umístění

GPS souřadnice

28°15'48.658"N, 16°35'16.844"W

Adresa

La Orotava 38300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2250 m.n.m. - 2300 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem 348 z Porto de la Cruz směr Teide. Bus jede každý den, ale jen jednou denně. Zastávka u popisované lokality se jmenuje Minas de San José. Viz též Linka 348 (titsa.com).

Příjezd osobním autem, parkování

 U Minas de San José je u obou stran silnice přírodní parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Přes vyhlídku vede značená turistická cesta S-30.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se k vyhlídce dostanete jedině po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se u vyhlídky může pohybovat jen po silnici, terén v okolí je dále pro jízdu nepřístupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu