Los Azulejos

Oblast modře zbarvených skal pod sopkou El Teide na Tenerife


Ostrov Tenerife je vulkanického původu. Pod nejvyšší horou El Teide se rozkládá rozsáhlá oblast kaldery, která vznikla propadnutím území nad vyprázdněným magmatickým krbem. Má úctyhodný obvod 45 km. Na vnitřní straně kaldery došlo k zajímavým chemicko-geologickým jevům.

Když pojedete po silnici TF-21 od návštěvnického střediska národního parku Teide od planiny Cañada Blanca na jih, určitě si podél silnice všimnete modře zbarvených skal. Doporučujeme tady zastavit na vyhlídce a krátce si skály prohlédnout. 

Pokud byste se podívali na letecké snímky, pak zjistíte, že oblast modře zbarvených skal se odsud táhne na severovýchod v délce asi 9 km. Nejvíc modrých vrstev je na vnitřní straně kaldery. 

Vysvětlení je následující: Když se magma z hlubin zemské kůry dostane k povrchu, mohou se v něm objevit hydrotermální roztoky různých sloučenin. Mohou mít různou barvu, přičemž modrou mají kationty mědi. Ty se obvykle objevují právě na vnitřním okraji kaldery, což je právě případ Los Azulejos, kde vidíme modré horniny vzniklé z hydrotemálních roztoků, které po svém vzniku podlehly erozi a dnes se objevují na povrchu buď v přirozených skalních odkryvech nebo v zářezech silnic. 

Skály stejného vzniku i barvy jsou známy také z ostrova Gran Canaria, kde dokonce mají i stejné pojmenování (podle barvy portugalských dlaždic), tj. Los Azulejos

"Tenerifské" Los Azulejos jsou velkolepou barevnou podívanou a ukázkou hříčky přírody. 

Od parkoviště jděte krátce k vyhlídce, kde můžete defilé modře zbarvených vrstev a skal pozorovat. Jsou ale viditelné i ze silnice v jejích dvou zářezech. 


Umístění

GPS souřadnice

28°13'4.691"N, 16°37'40.863"W

Adresa

La Orotava 38300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2100 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K návštěvnickému středisku 600 m od popisované lokality na sever na zastávku Parador del Teide jezdí linka 341 z El Portillo (pro dopravu od pobřeží nepoužitelná, navíc v turisticky neatraktivních časech okolo poledne), dále linka 342 z Costa Adeje a 348 z Puerto de la Cruz. Druhá a třetí linka jen jednou denně. 

Příjezd osobním autem, parkování

U lokality je menší dlážděné parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na parkoviště u lokality se autobus vejde jen v případě, že tu nebude stát žádné auto. 

Přístup pěšky

K lokalitě nevede žádná značená stezka, přijít můžete jen po silnici. Od parkoviště jděte jen kousek na vyhlídku nebo opatrně do silničního zářezu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přijet lze jen po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od dlážděného parkoviště je to na vyhlídku sice jen kousek, ale jedná se velmi nerovnou cestu. Modré vrstvy a skály si ale můžete prohlédnout i ze silnice z auta při pomalé jízdě.  

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu