Mirador de las Narices del Teide

Fascinující podívaná na boční krátery a lávové proudy sopky Pico Viejo na ostrově Tenerife


Vulkán Pico Viejo je nižším sourozencem nejvyšší hory Kanárských ostrovů a celého Španělska, velehory El Teide (3715 m.n.m.). Měří 3134 metrů nad mořem. Jeho kráter je velmi nápadný, průměr má asi 800 metrů. Navršení mohutného kuželovitého tvaru nad starou kalderou trvalo podobně jako u El Teide tisíce let. 

K poslední erupci došlo 9. června 1798. Na jihozápadním úbočí se otevřela 700 m dlouhá trhlina, ve které se objevilo několik hlubších úseků. Plyny a kusy lávy byly vrženy vzhůru do ovzduší do výšky až 1000 metrů horním kráterem. Ze spodních kráterů se drala na úbočí žhavá láva. Stékala dolů po 92 dnů a pokryla území o rozloze 5 km2. Její tok se rozdělil na dva proudy, severnější dosáhl místa, kde dnes vede silnice TF-38, jižnější také, ten byl ale mohutnější a dotekl na dnešní křižovatku silnic zvanou Boca Tauce. Délka jižnějšího lávového proudu činí 6 km. Na leteckých snímcích oba proudy můžete sledovat podle nápadně černé barvy, v terénu, např. podél silnice TF-38 má láva samozřejmě také černou barvu a "čerstvý", málo zvětralý charakter. 

Místní kroniky a zápisy hovoří o tom, že po erupci následovaly dva roky častých zemětřesení. 

Z vyhlídky Mirador de las Narices del Teide můžete sledovat jak boční krátery, tak lávové proudy, nejlépe dalekohledem. Můžete se také ke kráteru vydat pěšky vzhůru. Počítejte se vzdáleností asi 6 km, převýšením asi 700 metrů a časem chůze po značené stezce více než 3 hodiny. Pokud byste chtěli zdolat i hlavní vrchol Pico Viejo, pak počítejte s převýšením přes 1100 metrů, časem skoro 5 hodin a délkou treku 7 - 8 km. 

Podle:

Informační texty na vyhlídce, prosinec 2022



Umístění

GPS souřadnice

28°14'17.993"N, 16°41'53.665"W

Adresa

Guía de Isora 38680

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2082 m.n.m.
Základní číselné údaje
Poslední erupce vulkánu Pico Viejo se odehrála r. 1798.
Kategorie chráněného území
Parque Nacional del Teide

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na nejbližší zastávku Boca Tauce jezdí jednou denně linka 342 z Costa Adeje. Přímo u vyhlídky ale žádné autobusové linky nevedou. 

Příjezd osobním autem, parkování

U vyhlídky je prostorově dostatečné dlážděné parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U vyhlídky je prostorově dostatečné dlážděné parkoviště.

Přístup pěšky

Z parkoviště je možno vyrazit pěšky na túry k bočním kráterům i na vrchol Pico Viejo. Kilometráž a převýšení uvádíme v popisu lokality. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kolem vyhlídky můžete jet jen po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na vyhlídce je hrubá dlažba, k pohybu vozíčkáře doporučujeme mít doprovod. Mimo silnici a parkoviště se ale dále do terénu nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu