Mirador de Sámara

Vyhlídka na sopečnou horu nedaleko El Teide na ostrově Tenerife


Západní úbočí sopky Pico Viejo na ostrově Tenerife je pokryto lávovými proudy, které vytékaly z několika menších kráterů, jejichž nadmořská výška se pohybuje od 1200 metrů do 2700 metrů. Kromě lávových proudů je toto území pokryto sopečnými bombami, tj. balvany, které z kráterů vyletovaly a dopadaly zpět na zem a drobnějším sopečným materiálem i vulkanickým popelem. Na některých plochách vulkanický podklad již částečně zvětral a vyvinuly se na něm půdy. Vzhledem k relativně drsnému podnebí vysokých nadmořských výšek a geologicky krátké době, kdy se půdy vyvíjely, ale na podkladě žije jen omezené druhové množství rostlin, hlavně endemický druh borovice kanárská. 

Právě přítomnost sytě zelených borovic na černých nebo hnědých vulkanických substrátech (zhruba do nadmořské výšky 2000 m) činí ze západního úbočí Pico Viejo krajinářsky velmi zajímavé území. 

Přesvědčit se o tom můžete na vyhlídce Mirador de Sámara pod nevysokým kráterem stejnojmenné sopky (Montaña de Sámara). Převažuje tady černá barva vulkanického materiálu jemné nebo střední zrnitosti, s níž kontrastuje zelená barva borovic. Z parkoviště u silnice TF-38 se můžete vydat ke kráteru sopky Sámara nebo i na delší okružní výlet k vulkanickým jeskyním Cuevas Negras. Parkoviště může posloužit i jako základna pro celodenní trek na Pico Viejo. 


Umístění

GPS souřadnice

28°16'0.222"N, 16°43'34.097"W

Adresa

Guía de Isora 38687

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1870 m.n.m.
Základní číselné údaje
Sopka Samara se nad okolní krajinu zdvihá asi o 50 m.
Kategorie chráněného území
Parque Nacional del Teide

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Hromadná veřejná doprava na silnici TF-38 není zavedena. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na parkovišti u vyhlídky může zastavit asi 10 automobilů. Silnice TF-38 je zcela určitě řidičsky nejpříjemnější variantou příjezdu do oblasti národní parku Teide od jihu. Rozhodující část výjezdu překonáte buď po dálnici nebo v dlouhých obloucích. Klikatých úseků je minimum. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Z parkoviště u vyhlídky se můžete vydat ke kráteru sopky Samara (0:15 hod.), k vulkanickým jeskyním Cuevas Negras (1:30 hod.) nebo až na vrchol Pico Viejo (5:30 hod.). Uvedené časy pro výstup považujte jen za hrubě orientační. 

Příjezd na kole, parkování kol

K vyhlídce lze přijet jen po silnici, cyklistické komunikace tady neexistují. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro pohyb na dlážděném povrchu parkoviště si raději vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu