Garachico

Hezké městečko na severním pobřeží ostrova Tenerife


Garachico je krásné městečko na severu ostrova Tenerife. Nabízí se tu příjemné procházky po tichých ulicích nebo koupání v přílivových nádržích v oceánu. 

Město založil krátce po dobytí ostrova Španěly janovský bankéř Cristóbal de Ponte r. 1496. Brzy se stalo významným centrem obchodu a byl v něm vybudován přístav, kudy se vyváželo z Tenerife například víno a další místní zboží.  

5. května 1706 však Garachico postihla katastrofa. Nad městem vybuchla sopka a téměř všechny stavby pod ní i přístav zničily dva lávové proudy. Erupce trvala několik týdnů. Město již nikdy nebylo vystavěno v podobě staré slávy. Proudy lávy nezničily například pevnost Castillo San Miguel. 

Dnes má městečko 5000 obyvatel a těží z turistického ruchu, i když většina návštěvníků tady netráví noc, jen přijíždějí a zase odjedou. Obdivují domy natřené převážně okrovými barvami a náměstí pod stíny palem a zajímavé dlážděné ulice. Nejzajímavějším a neklidnějším místem je náměstí La Libertad (náměstí Svobody). 

Památky a zajímavosti:

Kostel Santa Ana: Byl postaven r. 1520, při sopečné erupci r. 1706 byl vážně poškozen. Místní ho ale pak přestavěli podle původního plánu a nechali v něm původní vyřezávané dveře, které lávový proud nepoškodil. Pozoruhodností v interiéru je mexický krucifix ze 16. století, který vytvořily původní obyvatelé Ameriky před španělskou invazí. Materiálem je lisovaná kukuřičná pasta a rostlinná barviva. 

Convento San Francisco: klášter ze 16. stol. funguje jako knihovna a muzeum. Jsou v něm obvykle výstavy současného umění. Vstup je placený. Otevírací doba Po - Pá 11 - 14, 15 - 18, So 10 - 16.

Castillo de San Miguel: na pobřeží u bývlého přístavu. Malá pevnost ze 16. století, jejímž úkolem bylo chránit město před piráty. Výbuch sopky r. 1706 ji neponičil, ale už neměla koho chránit. Byla předána jinému využití, dnes je v ním malé muzeum o historii a přírodě Garachica a okolí. Z věže se otevírá vynikající rozhled. Vstup je placený. 

Přílivové bazény najdete na okraji zástavby u hlavní silnice. Prvotní podobu dostaly již roku 1706, kdy část lávy stekla až do moře a vytvořila přirozené hráze před vlnami. Mnohem později je nechala místní správa dotvořit tak, aby vyhovovaly pro koupání, byla například instalována zábradlí, schody a chodníky. V bazénech se lze koupat za přílivu, kdy množství vody dovoluje i potápění, i za odlivu, ale tehdy bývá voda mnohem menší hloubky. Vstupné se neplatí. 

Podle:

Garachico – Wikipedie (wikipedia.org), 11. 6. 2023

Garachico - Průvodce - Ostrov Tenerife (pruvodcetenerife.com), 11. 6. 2023

Garachico – Cestovní průvodce ve Wikicestách (wikivoyage.org), 11. 6. 2023



Umístění

GPS souřadnice

28°22'23.635"N, 16°45'51.119"W

Adresa

Garachico 38729

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 150 m.n.m.
Základní číselné údaje
Garachico bylo založeno r. 1496.
Kategorie chráněného území
Villa y puerto de Garachico

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Garachico obsluhuje linka autobusu č. 363 na trase Icod, estación - Buenavista del Norte.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je na severním okraji města.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště je na severním okraji města.

Přístup pěšky

Město i s návštěvou muzeí a restaurace či kavárny zvládnete obejít za půl dne. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum města projedete docela bez problémů, ulice mají malé sklony a dlažba je hladká. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu