Výhled z horní části města La Orotava

Velmi hezká podívaná na severu ostrova Tenerife


Trojměstí Puerto de Cruz, Realejo Alto a La Orotava na severním pobřeží ostrova Tenerife zaujímá svah na severním až severovýchodním úbočí sopky El Teide. Zástavba a přilehlá terasovitá pole s nadmořskou výškou 0 až 1100 m  zaujímají širokou sníženinu o rozloze asi 53 kmmezi ostřeji modelovanými skalami.

Z La Orotavy vede silnice TF-21 do oblasti El Teide. Na klikaté komunikaci lze na několika místech zastavit a podívat se na trojměstí a na moře. Asi nejzajímavější pohled se naskýtá z místa u autobusové zastávky Casa Forestal. Je to téměř nejvýše položená lokalita, kde je ještě zástavba ještě předtím, než se silnice zanoří do lesa a výhledy zmizí. 

Na místě dalekého výhledu na horním konci zástavby La Orotavy musíte mít štěstí na počasí. Jsme totiž na návětrné straně ostrova a zrovna v nadmořské výšce okolo 1000 - 1200 metrů se často vyskytuje oblačnost. Nad ní nebo pod ní může být přitom zcela jasná obloha. 


Umístění

GPS souřadnice

28°21'48.807"N, 16°29'58.575"W

Adresa

Carretera del Teide
Aquamansa
La Orotava 38300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1040 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na horní konec La Orotavy jedou z centra místní autobusy 345 a 346 několikrát denně a "turistický" autobus (ve směru Parador del Teide) č. 348 jednou denně. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zastavit lze jedině na některém vhodném, rozšířeném místě na okraji silnice nebo na parkovišti u restaurace Aquamansa. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zastavit lze na parkovišti u restaurace Aquamansa.

Přístup pěšky

K restauraci Aquamansa lze přijít nebo odsud odejít různými značenými cestami, které vedou úbočím severní části ostrova. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. Výjezd od moře přes La Orotavu k El Teide mnozí cyklisté považují za jednu z životních výzev, kterou podstupují. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na okraji silnice se lze na horním konci zástavby La Orotavy pohybovat docela bez problémů. Pro vyšší bezpečnost si raději vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu