Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních

Stavba z meziválečného období ve stylu moderního klasicismu

Kontaktní informace

+420 354 542 641
Oficiální stránky
program@divadlofl.org

Správné větší lázeňské město má mít pro klienty připraveny bohaté možnosti kulturního vyžití. Ve Františkových Lázních se setkáváme se zmínkou o divadle od r. 1808 v přízemní budově u SPolečenského domu, pak stálo na rozmezí centra a parku divadlo postavené r. 1868 podle mnichovského architekta Heinricha von Hügela. V letech 1927 - 28 na jeho místě vznikla po rozhodnutí městské rady nová budova, jejíž projekt zhotovil profesor německé techniky arch. Arthr Payr, stavbu řídil ing. Prosch a sochařskou výzdobu vytvořil Johann Adolf Mayer. 

Divadlo se jmenuje podle nejznámější české spisovatelky Boženy Němcové. Bylo ve své době moderní stavbou, i když autor projektu použil klasicizující tendence. Budova má mohutný portik s pilíři a znakem města, složitou dispozici, která ale vychází s půdorysu přibližného obdélníku. Kdyby stála na volném prostranství, jistě by upoutávala pozornost její výšková mohutnost. Vzhledem k tomu, že ji částečně kryjí parkové stromy, není (zejména při pohledu od východu) tolik nápadná.

Divadlo nebylo nikdy nešetrně modernizováno, takže si uchovalo dodnes kouzlo staré doby. 

Repertoár původního divadla zajiš'ťovalo profesionální vedení a herci, kteří se v lázních léčili a soubory z Prahy, Vídně, Berlína a Mnichova. 

Dnes hraje v divadle jednak místní soubor (působí v budově od II. světové války nepřetržitě) a dále umělci, kteří přijíždějí, zejména z Prahy. Kromě divadelních představení sál slouží i kdalším kulturním akcím. 


Podle:

divadlo B. Němcové - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 22. 8. 2023

Historie - Divadlo B. Němcové - Františkovy Lázně (divadlofl.org), 22. 8. 2023



Umístění

GPS souřadnice

50°7'11.506"N, 12°21'13.997"E

Adresa

Ruská 102
Františkovy Lázně 351 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Františkovy Lázně
Nadmořská výška
442 m.n.m.
Základní číselné údaje
Budova pochází z let 1927-28.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Františkovy Lázně. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ve Františkových Lázních je centrální zastávkou místo s názvem Františkovy Lázně, městské sady. Dostanete se sem z okolních obcí i měst, nejvíc spojů jezdí z Chebu, a to v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve Františkových Lázních je centrální zastávkou místo s názvem Františkovy Lázně, městské sady. Dostanete se sem z okolních obcí i měst, nejvíc spojů jezdí z Chebu, a to v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme Parkoviště jih. 

Přístup pěšky

Divadlo snadno najdete poblíž centra města v ulici Ruská. 

Příjezd na kole, parkování kol

Rovinatý terén ve městě je vhodný pro jízdu na kole. Na frekventovaných místech dejte pozor na pěší. K divadlu se dostanete velmi snadno. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu