La Petite France

Mimořádně malebná čtvrť ve Strasbourgu, kde převažují hrázděné domy. Památka UNESCO.


La Petite France je název historicky cenné a malebné čtvrti ve Strasbourgu (Štrasburku). Lokalita za svůj půvab vděčí jednak poloze při vodních kanálech a dále neobvykle zajímavé, pro Alsasko typické zástavbě, v níž převažují hrázděné domy. 

Přitom historie La Petite France není vůbec malebná a naši předci tady kdysi bydlící by určitě neočekávali, že jejich domy budou obdivovat turisté z celého světa a že bude existovat organizace, která jejich čtvrť zapíše na seznam světového kulturního dědictví. Samozřejmě tím myslíme UNESCO

Čtvrť je zhruba ohraničena na severu nábřežím Quai de la Bruche, Rue du Bain-aux-Plantes, Place Benjamin-Zix a Rue des Dentelles, na východě Rue du Pont-Saint-Martin, severním koncem Pont Saint-Thomas (Thomasova mostu) a Millsovou lávkou, na jihu kanálem Zorn-Mühle a na západě Ponts Couverts (Krytým mostem). Čtvrť má rozlohu asi 6,4 ha.

La Petite France je novodobý název masově užívaný až ve 20. století. Místu se předtím říkalo Gerberviertel (Koželužská čtvrť). Opravdu tady kdysi působily koželužny, kromě nich tady existovaly mlýny a bydleli tu i rybáři, kati a prostitutky. Pach z louhování kůží se vznášel nad celou čtvrtí, takže naši předci rozhodně nežili ve voňavém městě, jak jej známe dnes. Stavěli si hrázděné domy, které byly považovány za chudobné. První domy tohoto typu se tu objevily v 16. století. 

Kromě hrázděných staveb půvab celé čtvrti dodává voda. Protéká tudy řeka L´Ill (čtěte lil), na níž naši předci již v l. 1686 - 90 postavili přehradu Vauban, aby mohli zvýšit hladinu vody v řece, zaplavit oblast nad městem a tím znesnadnit útočíkům dobývání centra Alsaska. Pod přehradou řeku rozvětvili na 4 ramena, která se po 400 metrech zase spojují v jednu řeku. Dnes jedním z nich vede plavební dráha pro výletní lodě, jejichž kapitáni navádějí plavidla do zdymadla, jímž překonají výškový rozdíl hladin. Na ostatních třech ramenech jsou jezy, jejichž výškový rozdíl využívaly mlýny. 

Páté rameno teče na sever a ohraničuje spolu s řekou velký ostrov, na němž je vystavěno centrum Strasbourgu a který se jmenuje Grande Île. Do seznamu UNESCO je zapsán celý ostrov, nikoli jen La Petite France.

Ve 13. století v ulici Rue du Bain-aux-Plantes existovaly lázně pro ženy, kde zástupkyně něžného pohlaví podstupovaly očistné kúry. 

Hugenotská koželužna, dům z r. 1600, pracovala v ulici Rue des Dentelles č. 12. 

Ponts Couverts je mostem, který překlenuje všechna čtyři říční ramena. 

Maison des Tanneurs je dům z r. 1572, bývalé sídlo koželužského cechu v ulici Rue du Bain-aux-Plantes 42..

Protestanté ve čtvrti chodili na modlitby do kostela sv. Tomáše (= St. Thomas), katolíci do kostela Saint-Pierre-le-Vieux.

V l. 1503 - 1789 působil v domě na dnešním nábřeží Quai de la Petite France hospic pro nevyléčitelně nemocné. Založil jej městský občan Gaspard Hofmeister pro vojáky krále Karla VIII., kteří se vrátili z obléhání Neapole nakaženi syfilitidou. Nemoc se tehdy považovala za francouzskou. Tehdy se domu začalo říkat Malá Francie = La Petite France a tento název se přenesl na celou čtvrť. 


Podle:

Petite France, Štrasburk – Wikipedie (wikipedia.org), 9. 11. 2023





Umístění

GPS souřadnice

48°34'52.514"N, 7°44'32.352"E

Adresa

Place Benjamin Zix a okolí
Strasbourg 67000

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
150 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha La Petite France činí asi 6,4 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Strasbourg. Nádraží je umístěno západně od centra města. Z Prahy sem dojedete (obvykle přes Frankfurt nad Mohanem) s přestupy za 9 až 11 hodin. Do nádraží ústí i vysokorychlostní tratě, např. z Paříže.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Strasbourgu jezdí i přímý autobus z ČR. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě jsou páteřní dopravou vysokokapacitní tramvaje. Doporučujeme zaparkovat na okraji města na záchytném parkovišti (např. 48°37'39.605"N, 7°45'27.861"E), kde v ceně parkovného je i celodenní jízdenka na MHD pro celou posádku vozu (stav r. 2019). Nejbližší zastávka k La Petite France se jmenuje Faubourg National.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd osobním autem.

Přístup pěšky

Ze zastávky tramvaje  Faubourg National se vydejte ulicemi východním směrem k vodnímu kanálu a pak na jih. La Petite France si pěšky prohlédnete velmi pohodlně. Vede tudy mj. trasa GR 534. Kdybyste ji využili celou, dojdete po ní přes pohoří Vosges do města Nancy. Také tudy vede jedna z větví stezky sv. Jakuba. 

Příjezd na kole, parkování kol

Město Strasbourg je přátelské k cyklistům. V zástavbě i v okolí je velké množství cyklistických stezek. Doporučujeme trasy podél Rýna nebo podél vodních kanálů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Čtvrť La Petite France si projdete v podstatě bez obtíží. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu