Dva průplavové tunely u Arzvilleru

Impozantní technické dílo na Marnsko-rýnském kanále


Než začnete číst pojednání o průplavových tunelech u Arzvilleru, doporučujeme prostudovat text o Plan Incliné (lodním výtahu) na témže průplavu (kanálu). 

Lodě na Marnsko - rýnském průplavu, francouzsky Canal de la Marne au Rhin překonávají v pohoří Vosges (Vogézy)  rozvodí. Zatímco řeky na východních svazích tečou do Rýna, řeky na západě jsou v povodí Sáry. Projektant průplav vedl podle plánů z r. 1827 hornatým terénem sníženinou mezi kopci, ale přesto pro překonání rozvodí zvolil trasu kanálu dvěma tunely. Východněji situovaný tunel délky 2310 m proniká masivem severně od obce Arzviller, kratší vede jižně od obce Hommarting. Jeho délka je 480 m.

Západní portál delšího tunelu je dostupný autem (parkoviště 48°43'27.922"N, 7°10'55.575"E). Na tomto místě se současně rozdvojuje trasa starého a nového kanálu a můžete tady vidět zajímavou situaci, kdy souběžně vedená železnice se zde noří do tunelu, který vede pod kanálem. 

Východní portál delšího tunelu je také dostupný autem, ale je zde jen odbočka na polní cestu, parkoviště nikoliv. Fajnšmekrům se nabízí neobvyklý pohled na průplav a železnici vedené souběžně do dvou samostatných tunelů. 

Západní portál kratšího tunelu je sice dostupný autem, ale není u něj ani parkoviště ani jakékoli rozšířené místo. Průplav vede ve značné hloubce pod silnicí. Pokud jste zvědavi, jak tunel vypadá, musíte k němu sestoupit. 

Podobná situace je u západního portálu kratšího tunelu. 

Lodní provoz v tunelech je řízen kyvadlově pomocí semaforů. 



Umístění

GPS souřadnice

48°43'24.486"N, 7°10'32.876"E (východní portál delšího tunelu)

48°43'26.728"N, 7°8'1.316"E (východní portál kratšího tunelu)

Adresa

Arzviller, Hommarting 57405

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
280 m.n.m.
Základní číselné údaje
Východní tunel má délku 2310 m, západní je dlouhý 480 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Réding na staré trati Strasbourg - Nancy

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přímo k portálům tunelů nevede žádná linka autobusové dopravy. Ale dopravit se můžete do Arzvilleru. Zastávka se jmenuje Arzviller, Rue du Plan Incliné.

Příjezd osobním autem, parkování

Popis cesty je uveden v textu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může bezpečně zaparkovat pouze u východního portálu delšího tunelu. 

Přístup pěšky

Všechny čtyři tunelové portály jsou dostupné pro pěší turisty. Značené trasy vedou ale jen v okolí  Plan Incliné a poblíž východního portálu delšího tunelu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Podél kanálu vede na trase Strasbourg - Nancy a v těsné blízkosti všech 4 portálů překrásná cyklotrasa, která je téměř v celé délce situována mimo provoz motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Dobře si můžete prohlédnout východní portál delšího tunelu, ostatní portály si můžete prohlédnout jen shora, sestup dolů k nim není možný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu