Place Stanislas a okolí v Nancy

Úchvatné neoklasicistní náměstí v hlavním městě francouzského Lotrinska


Centrum města Nancy, střediska Lotrinska ve Francii působí kultivovaným a nablýskaným dojmem. O hlavní důvod tohoto dojmu se postaral v letech 1752 - 55 Stanisław Lesczyński (1677-1766). Jak se muž s polským jménem ocitl na lotrinském zámku?

Nebyl to muž ledajaký. Dokonce byl zvolen polským králem, což záhadu ještě více zesiluje.  

Pokřtěn byl ve Lvově. Příznivý osud mu vynesl volbu králem r. 1704, ale trůn držel jen do r. 1709, kdy o něj přišel při vpádu Švédů do Polska. Od roku 1709 je polským králem August II. ze saského rodu Wettinů. Z dalších Lesczyńského osudů uveďme, že  z Polska utekl a že jeho dcera Marie si r. 1725 ve věku 21 let bere za manžela francouzského krále Ludvíka XV., tehdy patnáctiletého. 

Když August II. r. 1733 umírá, může si Lesczyński podporován penězi svého zetě dovolit návrat do Polska a zkouší znovu své volitele, aby mu dali hlas. Záměr se podařil a stává se králem podruhé. Ale jeho protivníci podporovaní Saskem a Ruskem neváhají a o měsíc později si volí jiného krále - Augusta III. Začala válka o polský trůn, v níž Lesczyński prohrává a v převlečení za rolníka prchá z Polska. 

Francouzský první ministr kardinál Fleury tehdy zařídil uznání Augusta III. za vládce Polska a Lesczyńskému, královu tchánovi, r. 1737 přidělil bohaté vévodství lotrinské. Nový vládce nad Lotrinskem více než obstál. Byl starostlivým a úspěšným hospodářem. Vysloužil si přezdívku král - dobrodinec. Překrásné náměstí v Nancy, dnes zapsané na seznam UNESCO, bylo postaveno právě za jeho vlády. 

Náměstí mělo spojovat středověké staré město a nově postavené město z doby vlády Karla III. ze 17. století. Při stavbě se současně kladl velký důraz na oslavu osoby krále Ludvíka XV. Plán náměstí a nových budov vytvořený architektem Emmanuelem Héré de Cornym (1705-1763) spojoval dvě budovy: Hôtel de Ville (radnici) a Hôtel du Gouverment (sídlo vévodství), které stály proti sobě otočené čely jako symbol jednoty vládnutí. Obě budovy dodnes existují. Stavba náměstí byla hotova za 3 roky a tak r. 1755 už jen stačilo do jeho středu umístit sochu krále Ludvíka XV. Vytvořili ji Barthelémy Guibal a Paul-Louis Cyfflé. Roku 1789 byla po revoluci odstraněna a nahrazena okřídlenou plastikou. Zlacené mříže jsou dílem Jeana Lamoura. Náměstí bylo přejmenováno na Place du Peuple (Náměstí lidu), pak na Place Napoléon. Roku 1831 sem byla umístěna bronzová socha Stanisława Lesczyńského a náměstí se začalo jmenovat po něm. Francouzština má pro slovanské označení Stanislav totéž slovo, jen na konci je "s". 

Náměstí se stalo místem, kde se lidé setkávali a shromažďovali. 

K velkolepému vzhledu přispěly novodobé opravy provedené r. 2005 a dohled nad vizuální podobou tohoto veřejného prostoru.Nejsou tu kýčovité reklamy a prodejci podřadných výrobků. Občerstvení zajišťují dobře vedené restaurace se střízlivě umístěnými venkovními posezeními. 

Naše redakce byla r. 2019 svědky velkolepé show, videomappingu, kdy k promítání dějově zajímavých obrazů byly jako "plátno" použity fasády domů na třech stranách náměstí. 

Place Stanislas je jedním z nejkrásnějších náměstí v Evropě

Na východ odtud se rozkládá Place de l´ Alliance s lipami a barokní fontánou Louise Cyffleho. Blízké Place de la Carriére bylo kdysi jezdeckým a turnajovým kolbištěm. Nyní si na něm především všimnete lipového stromořadí a pozlacených železných bran. 


Podle: 

Place Stanislas – Wikipédia (wikipedia.org), 22. 11: 2023

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 410



Umístění

GPS souřadnice

48°41'36.728"N, 6°10'59.778"E

Adresa

Place Stanislas
Nancy 54000

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
200 m.n.m.
Základní číselné údaje
Place Stanislas má rozlohu 0,95 ha. Náměstí bylo postaveno v l. 1752-55. Od r. 1983 je zapsáno na světový seznam kulturního dědictví UNESCO.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Nancy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží se nachází vedle vlakového. Těžištěm městské hromadné dopravy v Nancy jsou vozy, pro něž místní dopravní podnik používá název tramvaj, ale jedná se o křížence mezi tramvají a trolejbusem, pravděpodobně jediná vozidla svého druhu na světě a lahůdka pro dopravní nadšence. Jsou to trolejbusy, které jsou vedeny v centru města ve žlábkové kolejnici, na okraji města jedou jako "klasický" trolejbus a pro případné vyhnutí se překážce mají ještě spalovací motor. Jedna z tratí tohoto dopravního systému vede jižně od Place Stanislas. Nejbližší zastávka se jmenuje Point Central a jezdí sem linka č. 1. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Nancy je velká spousta parkovišť. Nejbližší parkovací dům má vjezd z ulice Rue Claude Charles. Všude v centru za parkování zaplatíte, ale můžete auto zaparkovat na okraji města, např. zde 48°39'11.152"N, 6°9'4.121"E a dojet tramvají. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte na okraji města, např. zde: 48°39'11.152"N, 6°9'4.121"E a účastníky akce nechte jet tramvají. 

Přístup pěšky

Place Stanislas najdete velmi snadno v historickém středu města. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Náměstí je pro vozíčkáře pohodlně přístupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu