Střed České republiky

Chybně uvedený, ale turisticky atraktivní průsečík středního poledníku a střední rovnoběžky mezi krajními body republiky


V severozápadním rohu náměstí T. G. Masaryka v Golčově Jeníkově je instalován žulový pamětní kámen s prostým nápisem Střed ČR. Na serveru mapy.cz se dočteme, že se jedná o průsečík středního poledníku a střední rovnoběžky mezi krajními body republiky. 

Město Golčův Jeníkov má poměrně hodně historických památek, z toho dva zámky, synagogu, židovský hřbitov, Goltzovu tvrz, kostel, dům Zlaté slunce, jezuitskou rezidenci a další, ale ani jedna není turisticky přitažlivá natolik, aby se ve městě při cestách republikou zastavili návštěvníci a nechali tu alespoň nějaké peníze. Pokus instalovat kámen s upozorněním na střed ČR vypadá zajímavě. Možná by nedostatek zájmu turistů o Golčův Jeníkov mohl napravit, kdyby informoval pravdivě. 

Připomíná to situaci v Jindřichově Hradci, kde se naši předkové při určování 15. stupně východní délky spletli a mají chybně tento poledník zaznačen u kostela. 

Pojďme udělat laický výpočet středu České republiky metodou uvedenou na serveru mapy.cz. Údaje za desetinnými čárkami zaokrouhlujeme na jedno desetinné místo. 

Nejsevernějším bodem České republiky u Lobendavy prochází rovnoběžka 51°3´20,5´´N. Nejjižnějším bodem u Vyššího Brodu prochází rovnoběžka 48°33´6,5´´N. Pokud tyto hodnoty sečteme a vydělíme dvěma, dostaneme jejich aritmetický průměr, což je hodnota střední rovnoběžky (zeměpisné šířky) mezi nejsevernějším a nejjižnějším bodem. Vychází 49°48´13,5´´N. 

Nejzápadnějším bodem ČR prochází poledník 12°5´26,1´´E, nejvýchodnějším bodem poledník 18°51´33,3´´E. Jejich průměr, tj. střední poledník (zeměpisná délka) mezi nejzápadnějším a nejvýchodnějším bodem vychází 15°28´29,7´´E. Jejich průsečíkem je bod, který jsme na mapách.cz "chytili" při klikání téměř přesně, viz obrázek. Nachází se blízko Golčova Jeníkova, ale nikoli na náměstí T. G. Masaryka, nýbrž v neatraktivním poli jižně od města, východně od zemědělských objektů zvaných Vohančice. 

Takže údaj o středu ČR na náměstí T. G. Masaryka v Golčově Jeníkově není pravdivý. Ale zastavit se tu můžete. Golčův Jeníkov je docela zajímavé, tiché město, kde lze při toulání ulicemi leccos "objevit". 



Podle:

Fotogalerie: Který střed Česka je ten pravý? (lidovky.cz), 23. 12. 2023


Umístění

GPS souřadnice

49°49'1.778"N, 15°28'35.849"E

Adresa

nám. T. G. Masaryka
Golčův Jeníkov 582 82

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Golčův Jeníkov
Nadmořská výška
378 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vypočítaný střed České republiky leží od středu uváděného na náměstí T. G. Masaryka v Golčově Jeníkově přibližně 1,46 km jižně.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Golčův Jeníkov město na trati Havlíčkův Brod - Kolín. Zastavují tady osobní vlaky i rychlíky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Golčova Jeníkova se dostanete autobusem např. z Čáslavi, Třemošnice, Havlíčkova Brodu nebo Chotěboře. Vystupte přímo na náměstí T. G. Masaryka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na náměstí T. G. Masaryka. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze na náměstí T. G. Masaryka. 

Přístup pěšky

Kámen s označením Střed ČR najdete v severozápadním rohu náměstí T. G. Masaryka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Náměstí je dobře dosažitelné na kole. Golčův Jeníkov a okolí ale nepatří k oblíbeným turistickým cílům. Cyklostezky v okolí nejsou vybudovány, musíte jezdit po silnicích a dávat pozor na provoz motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Náměstí T. G. Masaryka je pro vozíčkáře docela dobře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu