Katedrála Notre-Dame v Amiens

Jedna z nejkrásnějších staveb francouzské vrcholné gotiky


Město Amiens se nachází asi 115 km severně od Paříže. Je střediskem starobylého regionu Pikardie, zemědělské krajiny s rozlehlými poli a minimem lesů a se zástavbou ve vesnicích a městech z červených neomítaných cihel. 

Amiens má dlouhou historii. Město bylo založeno ještě před příchodem Římanů galským kmenem Albianů. Za Římanů se toto místo jmenovalo Samarobriva. Když Římané bojovali s galskými kmeny, byli u toho vzhledem k významu provincie i císařové. Tak se stalo, že zimu r. 54 - 53 př. n. l. tady strávil Julius Caesar. 

Už roku 287 tady bylo založeno biskupství. A údajně právě tady se Martin z Tours (316? - 397), jinak římský voják, později svatořečený  rozdělil s místním chudákem o svůj plášť. 

Stál tady románský kostel, který ale r. 1218 vyhořel a na jeho místě začíná biskup Evrard de Foulilloy r. 1220 stavbu mohutné, velkolepé katedrály podle projektu Roberta de Luzarches, který také stavbu řídil. Jeho pokračovateli byli Thomas de Cormont a jeho syn Renault. V letech 1240 - 1258 byla stavba kvůli nedostatku financí přerušena, ale dokončena je již r. 1259. Jižní věž byla dokončena až r. 1336., severní věž počátkem 15. století. Věžička na křížení pochází až z 16. století. V 18. a 19. století došlo pak k úpravám v interiéru. Katedrála byla vážně poškozena za I. světové války, ale díky tomu, že nejcennější součásti byly před válkou schovány na bezpečném místě, mohla být provedena po válce poměrně rychlá obnova. 

Katedrála má neobyčejně obrovské rozměry a bohatou sochařskou a fasádní výzdobu. Spolu s nedokončenou katedrálou v Beauvais a dokončenými stavbami katedrál v Chartres a v Remeši patří k nejvýznamnějším příkladům francouzské vrcholné gotiky. 

Hlavní vstup do katedrály je od západu. Zde jsou v průčelí dvě věže. Nikomu ani nevadí, že průčelí není vystavěno osově souměrně ani nemá žádné jiné "dokonalé" proporce. Čtyři opěráky jsou hranicemi tří prostor s bohatě zdobenými portály. Nad nimi je pás oblouků a "galerie králů", následuje obrovská kamenná růže.

Délka katedrály je 145 metrů, výška klenby 45,3 m. Chór je pětilodní, transept trojlodní. Šířka hlavní lodi je 12,15 m. Zastavěná plocha činí 7 700 m2, objem stavby je 200 000 metrů krychlových, což je dvojnásobek objemu katedrály Notre-Dame v Paříži. V interiéru je návštěvník fascinován propojeností jednotlivých obrovských prostorů. K nim přistupuje bohatý příliv světla a neobyčejně detailně propracované velké i drobné prvky - římsy, pilíře a klenby.

Katedrála v Amiens je zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. 



Podle:

Katedrála Notre-Dame (Amiens) – Wikipedie (wikipedia.org), 26. 12. 2023

Katedrála Notre-Dame - popis kostela, chrámu, historie (hrady.cz), 26. 12. 2023



Umístění

GPS souřadnice

49°53'41.083"N, 2°18'5.848"E

Adresa

Place Notre-Dame
Amiens 80000

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
35 m.n.m.
Základní číselné údaje
Délka katedrály je 145 metrů, výška klenby 45,3 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Amiens. Z Paříže sem vlak jede o něco víc než 1 hodinu. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V Amiens městskou dopravu obstarávají autobusy. Jeďte do zastávky Palais de justice. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete v podzemním parkovišti s vjezdem z Rue Robert de Luzarches. 

Přístup pěšky

Od podzemního parkoviště na Rue Robert de Luzarches jděte ulicemi k severu cca 100 m. 

Městem vede těsně okolo katedrály dálková pěší trasa GR 800 podél řeky Somme. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příchod pěšky. 

Městem vede podél řeky Somme dálková cyklotrasa. 

Poznámky pro vozíčkáře

Katedrála není pro vozíčkáře přístupná. 


Rady a tipy

Ve městě doporučujeme k prohlédnutí některé budovy v okolí katedrály (viz fotogalerie) a také dům, kde žil a pracoval Jules Verne. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu