Pláž v Le Crotoy

Neobyčejné koupání, procházky a výhledy v nálevkovitém ústí řeky La Somme


Město Le Crotoy na severu Francie má velmi zvláštní půvab. Leží v ploché krajině při ústí řeky La Somme do Lamanšského průlivu. Moře je pro město základním přírodním fenoménem, který zde určuje způsob života. 

Na pobřeží se projevuje vysoký rozdíl hladin mezi přílivem a odlivem. Při nejvyšších hodnotách vlny "olizují" pobřežní mola, při odlivu se obnaží mořské dno v řádech stovek metrů. Lidé pak rádi chodí na procházky po dně. Sbírají škeble nebo chodí jen tak. 

Je tady i docela velké množství návštěvníků, kteří vyhledávají vlny Atlantiku ke koupání. Nutno ale podotknout, že Francouzi i další národy tady trávící dovolenou mají posunutý pocitový režim. Teplo pro ně začíná někde při 18°C, to se tady hodně lidí opravdu koupe, zatímco jiní lidé (třeba Češi) by tento proces považovali za otužování nebo by do moře prostě nevstoupili.

Někteří návštěvníci pobřeží se věnují surfování. 

Z mnoha míst města se naskýtají fantastické pohledy na moře

Na mapách vypadá ústí řeky La Somme jako obrovská nálevka zatopená mořem, skutečnost je ale trochu jiná. Téměř celý záliv, do nějž řeka ústí, je pokryt usazeninami, které ani vysoký příliv nezaplaví a tak zůstávají souší. Jsou porostlé travami, které využívají místní farmáři jako pastviny. Zároveň jsou chráněným územím. Na několika místech se můžete při jízdě autem okolo nich zastavit a vychutnávat si zajímavou atmosféru. 

A ještě jednu zajímavost mají v Le Crotoy. Na severovýchodním okraji města je nádraží s historickou železniční tratí, kde nadšenci provozují několik parních i motorových lokomotiv a nevídané množství vagonů. O jízdy vláčkem je obrovský zájem, výchozím místem může být Le Crotoy, Noyelles sur Mer, Siant Vallery sur Somme, Cayeux sur Mer nebo mezilehlé zastávky. Viz též Chemin de Fer de la Baie de Somme - Chemin de Fer de la Baie de Somme (chemindefer-baiedesomme.fr)

Město nabízí velkou spoustu ubytovacích kapacit v menších hotelích, apartmánech nebo v soukromí. Přenocovat můžete v kempech nebo na místech určených pro stání karavanů. 



Umístění

GPS souřadnice

50°12'52.966"N, 1°37'21.764"E

Adresa

Le Crotoy 80550

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž v Le Crotoy je přibližně 2,6 km dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Noyelles-sur-Mer na trati Amiens - Calais.

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě je velké množství parkovišť, které ale v rekreačních špičkách v červenci a v srpnu kapacitně nestačí. Na okraji zástavby je situace lepší. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. Do úzkých uliček Le Crotoy raději nejezděte. 

Přístup pěšky

Celé pobřeží je lákávé k procházkám. Vede tudy značená stezka Route littoral. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pobřeží je přímo stvořené pro projížďky na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pobřežní promenáda je bezbariérová. K vodě se ale hlubokým pískem nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu