Pláž v Pourville-sur-Mer

Koupání na břehu Lamanšského průlivu v severní Francii


Pláž v Sourville-sur-Mer patří ke krásné pobřežní linii Alabastrového pobřeží ve francouzské Normandii. Písečné území je asi 1 km dlouhé, ale pokračuje oběma směry, takže nelze přesně stanovit jeho délku či hranice. Šířka pláže je proměnlivá a záleží na časech přílivu a odlivu, který má v této části Lamanšského průlivu velký rozdíl mezi dolní a horní kulminací mořské hladiny. 

Návštěvníci pláží v severní Francii jsou poměrně otužilí, protože se koupou už tehdy, kdy teploty vzduchu přesáhnou 18°C. Při ještě teplejších dnech bývá na plážích plno. Je třeba počítat s větrem a někdy i s vysokými vlnami. 

Pláži v Sourville-sur-Mer dělá nádherné kulisy skupina křídových útesů. O křídě, hornině tvořené vápencem se více rozepisujeme např. zde. Alabastr není horninou zdejších útesů, je to skutečně křída (forma vápence). A samozřejmě křída na útesech není křídou, tedy materiálem, který se používá na popisování školních tabulí. Tam se píše čištěným kaolínem. 


Umístění

GPS souřadnice

49°55'4.369"N, 1°1'53.049"E

Adresa

Pourville-sur-Mer
Hautot-sur-Mer 76550

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je přibližně 1 km dlouhá, ale navazují na ni další písčité části pobřeží.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Dieppe, které má přímé železniční spojení z Rouenu. Při jízdě z Paříže se musí přestupovat. V Dieppe je konečná s hlavovým uspořádáním kolejiště. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte linkou 514 na trase Dieppe - St. Valery-en-Caux do zastávky Hautot-sur-Mer, rue du 19 août. 

Příjezd osobním autem, parkování

Poblíž pláže lze zastavit a nechat auto na několika parkovištích. V sezonních špičkách ale jejich kapacita nedostačuje. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro zájezdový autobus jsme u pláže místo ke stání nenašli. 

Přístup pěšky

Pláž v Sourville-sur-Mer najdete velmi snadno.

Doporučujeme pěší putování po útesech po stezce GR 21 s přespáváním v kempech. Začít může např. v Tréportu a skončit v Le Havre (celkem 180 km). Nevyzkoušeli jsme to, ale má se jednat o výjimečný zážitek. 

Příjezd na kole, parkování kol

Město Dieppe a okolí není příliš nakloněno cyklistům. Cyklostezky pro běžný provoz na pobřeží, jinde ve Francii běžné, v Dieppe nejsou. Ale existuje tady výjimka, cyklotrasa Véloroute du Lin značená jako V 304, která vede z Pourville do Fécampu velkým obloukem "vnitrozemím" z větší části po tělesech zrušených železničních trati. Je dlouhá 75 km. Neznáme cyklistu, který by ji zkusil, ale pravděpodobně se jedná o zajímavý zážitek. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není upravena pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu