Cap Fagnet

Mimořádně působivé rozhledové místo nad Fécampem ve Francii


Cap Fagnet neboli mys Fagnet je vyvýšenina na pravém břehu řeky Valmont nad městem Fécamp ve francouzské Normandii. Mírně vybíhá do moře, tvoří nepatrný poloostrov. Je jedním z nejkrásnějších vyhlídkových míst v Normandii. 

Díky strategické poloze mysu není divu, že tu existuje několik objektů, které se vždy na takových místech stavěly: katolický kostel Notre-Dame-du-Salut, maják a několik bunkrů. Ty vybudovali Němci za II. světové války, když očekávali vylodění spojeneckých vojsk.

Měli tady radarovou stanici Fe 08. Celkem si tady můžete zvenčí prohlédnout tři pevnostní objekty: úkryt R 621 Gruppenunterstand, masivní V 143 pro radar Mammut Cäsar FuMo 52 a velitelský objekt R 636 Beffehlsstand für Herresküstenbaterie, v němž byl umístěn radar Würzburg See Riese FuMO 214. A vareálu se také nacházela dvě stanoviště radaru včasné výstrahy FuMG Freya. Okupanti tady měli také k dispozici polní opevnění a těžké kulomety. 

Kostel Notre-Dame-du-Salut pochází ze 14. století, v 17. století byl přestavěn. Na jeho střeše se nachází pozlacená socha P. Marie. 

Návštěvníci přicházejí na Cap Fagnet zejména kvůli fascinujícím výhledům. Ze severní strany vycházkového okruhu je především vidět překrásné defilé asi 80 m vysokých útesů ve směru k severovýchodu. Ze západních vyhlídek spatříte město Fécamp s ústím řeky Valmont do moře, pláž a dlouhou řadu útesů táhnoucích se v dlouhém oblouku k jihozápadu. 

Na útesech se pohybujte se zvýšenou opatrností. Nechoďte na jejich okraje. Křída je velmi nestabilní hornina. Občas se části útesů vlivem eroze zřítí.  

O křídě, hornině tvořené vápencem se více rozepisujeme např. zde.

O městě Fécamp se dočtete zde.



Podle:

Cap Fagnet (Fécamp, Normandie): tipy + fotky (normandielovers.fr), 13. 1. 2024

Fe 08 (Cap Fagnet, Fécamp) - Atlantický val (opevneni.eu), 13. 1. 2024




Umístění

GPS souřadnice

49°46'5.862"N, 0°22'12.847"E

Adresa

Fécamp 76400

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
80 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Fécamp. Jezdí sem přímé spoje např. z Le Havre nebo jen z blízké přestupní stanice Bréauté - Beuzeville, kam jezdí vlaky mj. z Paříže nebo Rouenu. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na mys Fagnet žádné autobusy hromadné dopravy nejezdí. Do města Fécamp se dostanete ale např. linkou 24 z Le Havre. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je na východ od majáku těsně při silnici. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště je na východ od majáku těsně při silnici. Jeho část je chráněna proti vjezdu vysokých vozů úzkou a nízkou bránou. 

Přístup pěšky

Vyhlídkové místo nad Fécampem najdete velmi snadno. Od parkoviště jděte na sever stezkami k útesům. Dbejte na osobní bezpečnost, některé vyhlídky nejsou jištěny žádnými prostředky. Části křídových útesů se někdy zřítií do moře. Nevstupujte na jejich okraje. 

Doporučujeme pěší putování po útesech po stezce GR 21 s přespáváním v kempech. Začít může např. v Tréportu a skončit v Le Havre (celkem 180 km). Nevyzkoušeli jsme to, ale má se jednat o výjimečný zážitek. Stezka GR 21 vede těsně okolo parkoviště. 

Příjezd na kole, parkování kol

Město Fécamp a okolí není příliš nakloněno cyklistům. Cyklostezky pro běžný provoz na pobřeží, jinde ve Francii běžné, ve Fécampu nejsou. Ale existuje tady výjimka, cyklotrasa Véloroute du Lin značená jako V 304, která vede z Pourville-sur-Mer do Fécampu velkým obloukem "vnitrozemím" z větší části po tělesech zrušených železničních trati. Je dlouhá 75 km. Neznáme cyklistu, který by ji zkusil, ale pravděpodobně se jedná o zajímavý zážitek. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stezky na mysu vedou téměř po rovině a jsou pro vozíčkáře dobře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu