Pláž v Étretatu

Oblázková pláž v Normandii je lemovaná nádhernými útesy


Étretat je obec na francouzském Alabastrovém pobřeží Lamanšského průlivu. Díky okolním bílým útesům a skalním obloukům patří mezi nejhezčí místa široko daleko, možná v celé Francii. 

Hornina, která tvoří útesy, se jmenuje křída. Je jedna z forem vápence. V okolí Étretatu tvoří 140 km dlouhý pobřežní pás. V Étretatu jsou vrstvy křídy promíseny s pazourkem (což je forma křemene). 

Obec Étretat leží ve sníženině, která vyúsťuje na 900 m dlouhé oblázkové pláži, která je vyhledávána jak milovníky koupání, tak nadšenci vyznávající surfing a další vodní sporty, pro něž je nutností větrné pobřeží. Šířka pláže je silně závislá na rozdílu mezi hladinami přílivu a odlivu, který je na u Étretatu jedním z nejvyšších na světě. 

Původně rybářskou, dost zapomenutou vesnici, objevili malíři Gustave Coubert, Claude Monet a další, dětství tady strávil spisovatel Guy de Maupassant, další spisovatelé, např. Gustave Flaubert, Maurice Le Blanc, Jacques Offenbach, Victor Hugo a Alphonse Karr tady trávili léto nebo sem zasazovali děje svých příběhů. Na bílé pobřeží začali dojíždět turisté, čímž začala pro Étretat nová éra. Lidé začali své nemovitosti návštěvníkům prodávat nebo pronajímat, v mořských vodách se namísto rybářských lodí začaly objevovat soukromé výletní jachty. 

Pokud pojedete Normandií, velmi doporučujeme zavítat do Étretatu. Nebudete litovat. 

Světoznámým skalním branám se věnujeme v samostatných heslech.

 

Podle: 

Étretat – Wikipedie (wikipedia.org), 16. 1. 2024

Historie Etretat, 16. 1. 2024





Umístění

GPS souřadnice

49°42'29.539"N, 0°12'5.090"E

Adresa

Étretat 76790

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je asi 900 m dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Fécamp, pak pokračujte pěšky 17 km po GR 21 nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem linkou Le Havre -  Fécamp do zastávky Étretat, Mairie.

Příjezd osobním autem, parkování

V Étretatu je několik parkovišť. Při nízké návštěvnosti můžete najít místo blízko moře, v rekreačních špičkách budete parkovat patrně od pláže velmi daleko. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy mají vyhrazené stání na 49°42'17.559"N, 0°12'33.140"E. 

Přístup pěšky

Pláž ve městě najdete velmi snadno, ale my doporučujeme výlet k Porte d´Aval a Manneporte, o nichž pojednáváme v samostatných heslech. 

Doporučujeme také  pěší putování po útesech po stezce GR 21 s přespáváním v kempech. Začít může např. v Tréportu a skončit v Le Havre (celkem 180 km). Nevyzkoušeli jsme to, ale má se jednat o výjimečný zážitek. 

Příjezd na kole, parkování kol

Étretat a okolí není příliš nakloněno cyklistům. Cyklostezky pro běžný provoz na pobřeží, jinde ve Francii běžné, v obci  nejsou. Ale je tady vyznačeno několik zajímavých cyklotras.

Poznámky pro vozíčkáře

V obci se můžete pohybovat docela dobře, ale přístup do moře na pláži není pro vozíčkáře vyřešen. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu