Krmelec Jitro

Historická stavbička v lese na Suché hoře u Zblovic


Krmelec Jitro je zajímavou stavbou, která se jako jediná svého druhu zachovala v lese pod Suchou horou mezi Dešovem a Zblovicemi na území bývalých lesů bítovského panství. Krmelec sloužil k uskladnění sena pro zvěř na zimu. Roku 2021 jej Lesy České republiky a místní nadšenci opravili do dnešní podoby. 

Dřívější panská lesní půda kolem hradu Bítova zahrnovala asi 2000 ha pozemků na území katastrů Bítov, Chvalatice, Malý Dešov, Velký Dešov, Oslnovice, Lubnice, Vysočany, Zálesí a Zblovice. Do 18. století tyto pozemky spravovali tři panští "myslivci". Tento termín ale chápejme jako výkon práce lesníka a současně myslivce. Správní centrum lesního úřadu bylo do 19. století na hradě Bítově, později na dvoře Vranč u Bítova. 

Poslední majitel Bítova, baron Haas, téměř všechnu půdu pronajímal, ale lesy si nechal, protože byl náruživým lovcem. O událostech přechodu majetku po II. světové válce na stát píšeme podrobněji pod heslem Hrad Bítov, text informačního panelu u krmelce je nepřesný. Dnes o bývalý majetek hradních pánů na Bítově pečují Lesy České republiky.

Krmelec Jitro může  posloužit jako úkryt před nepříznivým počasím.

Oblast Suché hory mezi Zblovicemi a Dešovem je dopravně odlehlá a málo známá. Je pravděpodobné, že při toulkách zdejší krajinou nikoho nepotkáte. 


Podle: Informační panel u krmelce, září 2023


Umístění

GPS souřadnice

48°57'45.901"N, 15°43'4.471"E

Adresa

Dešov 675 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Velký Dešov
Nadmořská výška
525 m.n.m.
Základní číselné údaje
Krmelec byl opraven r. 2021.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící do Zblovic, Dešova a do jejich okolí se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jet můžete do Dešova, který leží v kraji Vysočina, ale spojení autobusy buď z Vysočan nebo z Moravských Budějovic sem je velmi mizerné, o víkendech žádné. 

Nejbližší zastávka autobusové linky 830 se jmenuje Zblovice  Linka jezdí z Vranova nad Dyjí přes Šumnou, obecní úřad a pak míří do Bítova, některé spoje dál přes Zblovice do Lubnice. Provoz na ní je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu počítejte jen s několika spoji. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkujte buď v Dešově nebo na rozcestí U křížku (křižovatka žluté a modré značky u Zblovic). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Možné je účastníky akce nechat vystoupit v Dešově a čekat na ně po pěším výletě na rozcestí U křížku nad Zblovicemi anebo obráceně. 

Přístup pěšky

Z Dešova: po modré značce asi 1,5 km na jihovýchod, pak odbočit vlevo šikmo na neznačenou cestu, po ní asi 1 km a pak vpravo asi 250 m k hranici rezervace. Pak po lesní cestě přes kopec. Celkem asi 4,3 km.

Ze Zblovic: po žluté značce asi 1 km na rozcestí U křížku, odtud vzhůru k lesu, pak odbočte vlevo vzhůru lesní cestou východním úbočím Suché hory. Celkem asi 1,3 km, z rozcestí U křížku asi 0,4 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny komunikace popsané pro přístup pěšky jsou vhodné pro jízdu na horském kole. Nikoli ale pro úplné začátečníky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se může vydat na cestu od rozcestí U křížku. Vezměte si s sebou fyzicky dobře vybavený doprovod. Docela dobře dojedete jen ke krmelci, cesta dál je už pro vozíčkáře nevhodná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu