Pobřeží západně od Quiberonu

Nádherná krajina skal nad mořem v Bretani


Bretaň na západě Francie je tvořena poloostrovem velké rozlohy asi 24 000 km2. Její pobřeží je velmi členité, je tvořeno mnoha zálivy, ostrovy a menšími poloostrovy. Jedním z nejzajímavějších je Quiberon. 

Vybíhá do moře z Bretaně k jihu v podobě, kterou nelze přesně definovat, ale nejspíše připomíná dlouhou špičatou náušnici. 

Po dlouhou geologickou dobu byl Quiberon ostrovem. V neolitu na něm žili kmeny, které tu v období od 5. do 2. tisíciletí př. n. l. zanechaly množství megalitů, podobných kamenným památkám v okolí Carnacu. Jen jich tady není taková koncentrace. Jeden z nich jsme vybrali do fotogalerie. 

V době bronzové ostrov obývali Galové, po nich Keltové, ale ti byli vytlačeni Římany r. 56 př. n. l. Když severněji odtud ležící Británii dobyli v 5. století našeho letopočtu Anglové a Sasové, tamní obyvatelé utekli do Bretaně. Tím začalo v Bretani šíření křesťanství. 

V 11. století noví obyvatelé natolik odlesnili území, že se uvolnil na některých místech Quiberonu vegetační pokryv a větrná eroze zdvihla postupně do vzduchu obrovskou spoustu písečné půdy, která posléze padala na pevninu i do moře. Mimo jiné vyplnila úzký průliv mezi ostrovem Quiberon a pevninou. Od té doby je Quiberon poloostrovem, který je spojen s Bretaní šíjí úzkou jen 190 metrů. 

Na poloostrově vzniklo několik vesnic, Quiberon je mezi nimi největší, má kolem 5000 obyvatel. 

Představitelé obce velmi brzy ve 2. polovině 20. století pochopili, že jejich sídlo je obklopeno nádherným mořem, a proto podporovali turistický ruch. Dnes je obec vyhledávanou turistickou lokalitou, kde se můžete koupat v moři, obdivovat západní pobřeží, surfovat nebo řídit jachtu nebo se jen tak procházet pobřežní stezkou a hledat megality vystavěné dávnými obyvateli. 

Zámek na jednom z jižních výběžků se jmenuje Turpault

V 21. století představitelé obce i soukromého sektoru v Quiberonu šli ještě dál, protože zjistili, že je dobré mít celoroční příjmy, nikoli jen peníze z letní sezony, kdy se v moři dá koupat. 

V obci je v provozu celoročně užívaný bazén Piscine Neptulide a mnohá soukromá rekreační zařízení mají vyhřívané bazény postaveny také. Pokud nechcete sahat hluboko do kapsy, můžete se ubytovat v některém kempu. 


Podle:

Quiberon – Wikipedie (wikipedia.org), 16. 2. 2024


Umístění

GPS souřadnice

47°29'2.194"N, 3°8'36.911"W

Adresa

Quiberon 56170

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Poloostrov Quiberon je přibližně 20 km dlouhý. Jeho šířka v nejužším místě je asi 190 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst se jmenuje Quiberon. Je konečnou na regionální trati Auray - Quiberon. Vlaky sem jezdí jen v létě (informaci jsme získali v turistickém průvodci - bez záruky).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Quiberonu sice můžete přijet autobusem, ale na prohlídku zajímavých míst na západním pobřeží doporučujeme auto. 

Příjezd osobním autem, parkování

Podél západního pobřeží vede hojně využívaná klikatá silnice, u níž jsou zřízena parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Podél západního pobřeží vede hojně využívaná klikatá silnice, u níž jsou zřízena parkoviště. 

Přístup pěšky

Podél západního pobřeží vede turistická stezka Chemin des Douaniers (Cesta celníků)

Příjezd na kole, parkování kol

Západním pobřežím poloostrova Quiberon můžete jet po cyklotrase, jejíž průběh vede téměř všude mimo hustý automobilový provoz. 

Poznámky pro vozíčkáře

Z mnoha vyhlídkových míst budete nadšeni. Vystoupíte z auta, ani nemusíte daleko jít, a můžete obdivovat menhiry nebo skály. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu