Dolní Říčky

Skupina budov v údolí Říčanského potoka u Brna, orientační místo


Dolní Říčky jsou osadou na katastrálním území Říčky u Brna, v těsné blízkosti dálnice D1 v údolí Říčanského potoka. Je tu evidováno 8 čísel popisných. 

Dolní Říčky jsou orientačním místem pro turisty, kteří jdou po červené značce trasu ze Šmelcovny přes Domašov do Říčan nebo až do Ostrovačic. 

Jsou nejstarší částí obce. Je o nich první písemná zmínka již z roku 1358, kdy Mikeš, zvaný Šembera, zapisuje Markétě, manželce svého syna věno 40 kop grošů. Později je tady vybudován panský dvůr a mlýn. Z něho se na čp. 21 pod rybníkem Splávek dodnes zachovala jen hospodářská budova. Mlýnice dnes neexistuje, ale víme, že ještě r. 1968 stála. Jako majitelé mlýna jsou z r. 1825 známi Florian Špaček a z r. 1930 Karel Liška. 

Horní Říčky nebo krátce jen Říčky, což je obec s centrem na vyvýšenině mezi Říčanským potokem a Bobravou, byly vybudovány až v 18. století. 



Podle:

mlýn u Dolních Říček | Vodnimlyny.cz, 17. 2. 2024




 


Umístění

GPS souřadnice

49°13'59.716"N, 16°22'10.891"E

Adresa

Říčky 664 83

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Říčky u Brna
Nadmořská výška
391 m.n.m. - 409 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst se jmenuje Zastávka u Brna (trať Brno - Třebíč - Jihlava), odkud si můžete do oblasti Říček udělat výlet po modré značce. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Říček jezdí autobusová linka 401 Brno, Nemocnice Bohunice - Velká Bíteš s provozem po celý týden. Od autobusové zastávky do Dolních Říček nebo k červené značce je to něco přes 1 km.  

Příjezd osobním autem, parkování

Do Dolních Říček vede úzká silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do Dolních Říček autobusem po úzkých silnicích nejezděte. Nepředpokládáme, že by se tato oblast mohla stát předmětem zájezdu, ale možný je tento postup: Nechte vystoupit účastníky akce v Říčkách, jděte pěší trasu přes Dolní Říčky a zříceninu tvrze Říčany a dojděte okolo do Říčan, kam se mezitím přesune autobus. Vhodné třeba pro dětský školní výlet. 

Přístup pěšky

Dolní Říčky leží na červené turistické značce na trase Šmelcovna - Domašov - Říčany. Ze Zastávky u Brna, žst. sem vede modře značená trasa údolím Bobravy, kde v Chroustovském údolí odbočte vpravo přes Říčky do Dolních Říček po neznačených silničkách. Celkem asi 9 km. 

Z Domašova po červené značce asi 3 km. 

Z Říčan po červené značce údolím asi 3 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny cesty popsané výše pro pěší jsou sjízdné pro horská kola. Z toho plyne, že údolí Říčanského potoka s červenou značkou s příslušnou dávkou opatrnosti na horském kole projedete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta z Říček nebo z Domašova do Dolních Říček je pro vozíčkáře dostupná. Ostatní nikoliv. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu