Jezuitská kolej v Olomouci

Předchůdce univerzity


Olomouc je významným střediskem vysokého školství. Jeho tradice sahá až do 16. století. Předchůdkyní dnešní Univerzity Palackého byla jezuitská kolej na dnešním náměstí Republiky. Souvisely s ní další budovy: kostel Panny Marie Sněžné, samotná školní budova, konvikt pro ubyování studentů, kaple Božího Těla a seminář sv. Františka Xaverského. 

Dějiny jezuitské koleje v Olomouci začaly rokem 1565, kdy byl novým biskupem zvolen Václav Prusinovský. Ten při zvolení musel slíbit, že ve městě založí kněžský seminář. Proto už r. 1566 povolává do Olomouce jezuity, kteří tady zřizují řádový dům (jezuitskou kolej) a získávají kostel sv. Františka s klášterem. Dostali právo udělovat univerzitní hodnosti. Biskup se je snažil podporovat i finančně. Prvním rektorem se stává Španěl Hurtado Pérez. 

Prusinovského následovník Jan Grodecký získal pro školu od roku 1573 od císaře Maxmiliána II. oprávnění udělovat univerzitní tituly. Od tohoto roku probíhala ve škole výuka bohosloví, od roku 1576 se učila filosofie, od r. 1667 církevní právo, od r. 1679 světské právo a od r. 1753 medicína. 

Ke zvlášť významné události dochází roku 1578. Papež nechává zřídit zvláštní papežský seminář Collegium Nordicum pro země na sever od Alp. Působnost školy tak zahrnovala Moravu, Polsko, Maďarsko, Slezsko, rakouské země, Německo, Skandinávii a východní Evropu. Školu opouštěli vysoce vzdělaní katoličtí kněží i laici, kteří se vraceli do svého rodného působiště a hájili zájmy církve. Spolu s tím se jezuitům dařilo také likvidovat konkurenci. Biskup Stanislav Pavlovský si r. 1582 vynutil uzavření protestantské školy v Olomouci. R. 1622 po bitvě na Bílé hoře jezuité získali výhradní monopol na vzdělávání v Českých zemích. První doktoři teologie vyšli z olomoucké školy r. 1596, v pozdějších letech tady studoval i Jan Sarkander. 

Jezuité a teologové vládli nad univerzitou až do r. 1679, kdy došlo ke zřízení právnické profesury, a pak definitivně r. 1766, kdy se stal rektorem Johann Heinrich Bosenselle. Již 4 roky předtím nesměla univerzita používat v přívlastku slova "Tovaryšstva Ježíšova". Dodejme, že jezuity jako řád zrušil papež Kliment XIV. r. 1773

Budova koleje byla postavena v l. 1718 - 22. Autora projektu neznáme. Křídla objektu obklopují spolu s kostelem P. Marie Sněžné dvě nádvoří. Objekty stojí částečně na skále, což lze vidět ve sklepích tvořených cihelnými valenými klenbami. Průčelí jsou členěna pilastry. Okna jsou zdobena nadokenními římsami, které jsou rovné nebo zvlněné. Východní štít jižního křídla je plasticky provedený se štukaturami andělíčků a s rostlinnými dekorem. Dispozice všech křídel je dvouosá. V přízemí se dochovala štuková výzdoba původního vstupu. Také se dochovala tzv. přijímací místnost s pískovcovými hlavicemi sloupů. Ve vstupu do prostoru pod schodištěm v přízemí, který přiléhá k sakristii kostela P. Marie Sněžné, se dochovala původní barokní dveřní záruběň s panty. 

Původně barokní objekt není veřejnosti přístupný. Slouží potřebám vojenského archívu. 

Viz též heslo kašna Tritonů


Podle:

bývalá jezuitská kolej - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 13. 7. 2024

Jezuitská kolej (Olomouc) – Wikipedie (wikipedia.org), 13. 7. 2024



Umístění

GPS souřadnice

49°35'44.968"N, 17°15'26.363"E

Adresa

náměstí Republiky 4
Olomouc 779 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomouc-město
Nadmořská výška
225 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Olomouc hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte tramvají č. 1, 2 nebo 3 do zastávky náměstí Republiky. 

Příjezd osobním autem, parkování

V centru Olomouce se špatně parkuje. Parkoviště na nám. Republiky je placené a bývá tu místo. Pokud neuspějete, zkuste parkoviště v nákupním centru Galerie Šantovka jižně od centra.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může zastavit na křižovatce třídy Svobody a ulice Aksamitovy jižně od centra.

Přístup pěšky

Pokud jste v centru vydejte se k náměstí Republiky severním směrem. Orientaci vám mohou usnadnit tramvajové koleje, které náměstím procházejí.

Příjezd na kole, parkování kol

Náměstí Republiky je běžně dosažitelné na kole. Olomouc je město díky budování cyklostezek velmi přátelské k cyklistům, ale na náměstí Republiky žádná nevede. Současně jsme již z dopravního hlediska mimo historické centrum, takže dávejte velký pozor na projíždějící automobily.

Poznámky pro vozíčkáře

Náměstí Republiky je sjízdné pro vozíčkáře, nikoli ale zrovna pohodlně. Občas je třeba dát pozor na obrubníky či na nerovnosti historického dláždění.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu