Historické centrum Dinanu

Hrázděné a kamenné domy a další pamětihodnosti ve středu města na severu Bretaně


Dinan je jedno z nejhezčích měst v Bretani. Leží v její severní části při řece Rance nedaleko jejího ústí do průlivu La Manche.

Místo bylo nepochybně osídleno již v pravěku, ale až v 11. století o něm víme jistě. Polovinu města koupil r. 1283 vévoda z Bretaně. Roku 1364 získává nad městem kontrolu Jan IV. Bretaňský, který tady nechává stavět hrad, který je dnes významnou památkou na jižním okraji centra. 

Během 15. století byly v Dinanu modernizovány a zpevněny hradby, avšak během válek o bretaňské dědictví bylo město dobyto. Roku 1532 byla Bretaň a s ní i Dinan připojeny ke Francii. 

V 16. století začal bouřlivý rozvoj města, za který vděčí neobyčejně příznivé poloze. Město kontrolovalo obchod podél řeky Rance, jejíž splavnost začíná právě v Dinanu a po níž se vozilo zboží do blízkého Saint-Malo s námořním přístavem. Druhým způsobem výdělku, který v Dinanu tou dobou kvetl, byla řemesla. Tento stav trval až do 18. století, kdy byl ještě podtržen růstem významu tkalcovských dílen, v nichž majitelé a jejich zaměstnanci šili plachty pro francouzské námořní lodě. Byla to doba čilého obchodu s Jižní i Severní Amerikou. 

Rodící se buržoazie si vynutila rozvoj města i mimo hradby. Říční doprava sice uvadla, ale nastoupil nový fenomén. Do města přes viadukt od východu přijel r. 1879 první vlak. 

V současné době je Dinan jedním z mála měst Francie, kde žije velmi početná britská menšina. Kromě stálých obyvatel mluvících anglicky sem velký počet Britů jezdí na dovolenou.

Roku 2018 bylo k Dinanu administrativně přičleněno i městečko Léhon. 

Centrum města je vyhledáváno turisty. Zamíří sem ročně až 600 000 návštěvníků. Všichni obdivují hrázděné i kamenné domy v centru, některé mají bizarní tvary. V tomto ohledu jsou nejvíce vyhledávané ulice Rue de l´Horloge, Rue de la Poissonnerie a Rue du Jerzual. Posledně jmenovaná míří z centra v prudkém spádu k jedné z městských bran Porte du Jerzual. 

Podrobněji o vybraných zajímavostech v centru a ve čtvrti Léhon píšeme pod následujícími hesly:

Abbaye Saint-Magliore de Léhon

Bývalý františkánský klášter v Dinanu

Hodinová věž v Dinanu

Hrad Dinan

Kaple konventu benediktinů v Dinanu

Kostel Saint-Malo v Dinanu



Podle:

Dinan - wiki34.com, 20. 3. 2024 



Umístění

GPS souřadnice

48°27'14.353"N, 2°2'36.658"W

Adresa

Dinan 22100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
70 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Z České republiky se nejdříve musíte dostat do Paříže. Pak jeďte do žst Dol-de-Bretagne (buď s přestupem v Rennes nebo přímým spojem), zde přestupte na jiný vlak a vystupte ve stanici Dinan

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pro dopravu po městě hromadnou dopravu potřebovat nebudete. Centrum je pro pěší turisty dobře zvládnutelné a relativně málo rozlehlé. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat můžete např. pod hradem Dinan, na hlavním náměstí nebo na několika dalších parkovištích, např. pod viaduktem zde: 48°27'11.548"N, 2°2'15.686"W.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vyložte účastníky akce v centru a jeďte parkovat mimo město. Zkuste např. parkoviště pod viaduktem zde: 48°27'11.548"N, 2°2'15.686"W, ale sem se velké typy busů stejně nevejdou. 

Další možnost je v Léhonu u tenisového klubu.

Přístup pěšky

Centrum je pro pěšího návštěvníka pohodlně dostupné. V letních rekreačních špičkách je zde ale velmi mnoho turistů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Centrum v letní sezoně je v úzkých uličkách přeplněno lidmi. Město navštíví ročně 600 000 osob. Doporučujeme přes centrum na kole nejezdit. Mimo sezonu je situace lepší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum je pro vozíčkáře snadno dostupné. Do ulic svažujících se k řece si vezměte doprovod. Například do strmé ulice Rue du Jerzual ho budete potřebovat určitě. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu