Jez a malá vodní elektrárna Bulhary

Zajímavá stavba na dolní Dyji


Mezi Pavlovskými vrchy a Lednicko-valtickým areálem teče řeka Dyje regulovaným korytem v lužních lesích a mezi loukami. Vzhledem k poloze mezi návštěvnicky vysoce atraktivními lokalitami zrovna do okolí Bulhar anebo Nejdku moc turistů nejezdí.

Neprávem.

Zdejší lesy a louky jsou na mnohých místech protkány slepými rameny řek a potůčků, což z nich činí na pohled krásná místa. Teče tudy Dyje. Pravda, je nemilosrdně zregulována a spoutána do koryta takřka rovného nebo obloukovitého s velkými poloměry křivosti. Navíc kolem řeky vedou téměř monotónní protipovodňové hráze, které umělý dojem ještě zvyšují. Přesto pokládáme území okolo Dyje u Bulhar za oblast, kam se vyplatí dorazit na výlet.

Jedním ze zajímavých bodů pro návštěvníky může být jez a malá vodní elektrárna na říčním kilometru 39,872 na Dyji pod vesnicí Bulhary. Dílo bylo uvedeno do provozu v říjnu 2007. 

Jez na řece má tři přelivná pole. Je široký 15 m a vysoký 2,5 m. U pravého břehu je na něm v činnosti malá vodní elektrárna se dvěma turbinami Semi Kaplan (zájemce o detaily odkazujeme např. sem) s instalovaným výkonem 720 kW a se dvěma generátory. Hltnost turbin je 30 m3/s. Jez je pro turisty velmi přívětivý. Po lávce nad ním je možno přejít mezi břehy a využít krajinu k pěkným výletům. 

Upozorňujeme vodáky, že jez je nesjízdný, přenášení je možné vpravo i vlevo. Koupání v blízkosti jezu je životu nebezpečné. Interiér elektrárny není veřejnosti přístupný. 

Na pravém břehu se podařilo v listopadu r. 2007 uvést do provozu rybí přechod dlouhý 210 m, který díky malému spádu a vybudovaným tůním s minimálním proudem umožňuje migraci i málo výkonným druhům ryb, které tady před hospodářskými úpravami toku žily. Nyní tak mohou volně plout z Dunaje až pod těleso hráze vodního díla Nové Mlýny. Rybáři se tedy i nad jezem v Bulharech mohou těšit na candáta východního, ježdíka dunajského a další vzácné kousky. 

Na levém břehu řeky láká procházkám romantická tůň na slepém rameni. 

Nad jezem ve vzdálenosti asi 700 m k Bulharům odbočuje z řeky umělý vodní tok zvaný Zámecká Dyje, který napájí rybník v lednickém parku. 



Podle:

Malá vodní elektrárna Bulhary – Wikipedie (wikipedia.org), 3. 4. 2024

Rybí přechod v Bulharech byl uveden do provozu - Ekolist.cz, 3. 4. 2024

Elektrárny | RenoEnergie a.s., 3. 4. 2024




Umístění

GPS souřadnice

48°49'37.109"N, 16°46'11.549"E

Adresa

Nejdek
Bulhary, Lednice 691 89

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bulhary, Nejdek u Lednice
Nadmořská výška
162 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jez Bulhary je 2,5 m vysoký a 15 m široký. Elektrárna má instalovaný výkon 720 kW.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Zaječí a pak pokračujte pěšky nebo autobusem. Také můžete jet do žst Břeclav nebo Mikulov a odtud pokračovat pěšky nebo autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Zaječí, žst. můžete pokračovat busem č. 550 do Přítluk. Z Mikulova nebo Břeclavi jeďte busem č. 570 do Bulhar nebo do Nejdku. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete buď v Přítlukách, v Nejdku nebo v Bulharech. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Výlet doporučujeme zorganizovat tak, že účastníky akce necháte vystoupit v Lednici, v Nejdku nebo v Bulharech a bus čeká v Přítlukách. 

Přístup pěšky

Možné trasy výletů: 

Bulhary - hájovna Přítluky, dál po levém břeh k jezu Bulhary, zde přejít na pravý břeh a po něm zpět do Bulhar. Asi 4,3 km.

Lednice, odtud po červené k jezu Bulhary, zde přejít na levý břeh Dyje, k hájovně Přítluky, ke žluté značce a po ní do Přítluk. Asi 10 km. Při začátku cesty v Nejdku asi jen 7,5 km.

Bulhary, po pravém břehu Dyje k jezu Bulhary, zde přejít na levý břeh Dyje, k hájovně Přítluky, ke žluté značce a po ní do Přítluk. Asi 7 km.

Příjezd na kole, parkování kol

K jezu se dobře dostanete z Bulhar, Nejdku nebo z Lednice. Při deštivém počasí si vezměte horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd je možný od Bulhar. Cesta na pravém břehu je trochu hrbolatá, vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu