Silnice Agios Pavlos - Triopetra

Automobilový výlet fascinujícím pobřežím jižní Kréty


Podél jižního pobřeží Kréty mezi divokými skalami a plážemi nevedla dlouho žádná pořádná silnice. Místní uzoučké prašné komunikace byly sice průjezdné, ale s notnou dávkou strachu, že někoho potkáte, píchnete pneumatiku nebo zničíte tlumiče. Zkrátka dobrodružství. 

Od roku 2022 to není pravda. Alespoň částečně. Mezi letoviskem Agia Galini a mostem Gefira lze projet po civilizované asfaltce. První úsek Agia Galini - Agios Pavlos popisujeme zde.

Pojďme si projet úsek Agios Pavlos - Triopetra. 

Začínáme na křižovatce 35°6'38.534"N, 24°34'18.724"E dva kilometry nad pláží  Agios Pavlos.

Přijet sem můžete buď od pláže nebo z vnitrozemí ostrova, např. z města Spili. Jedna ze silnic, která na křižovatku ústí, vede z Agia Galini. 

Jeďte nejdříve prudkým spádem dolů do údolí. Po jeho překonání budete stoupat po jeho pravém břehu. Na křižovatce 35°6'55.540"N, 24°33'56.883"E se budete rozhodovat, zda jet přímo či vlevo. Pokud spěcháte směrem k Triopetře, pak jeďte přímo, pokud jste zvědavi na přírodní krásy pobřeží, pak určitě vlevo. 

Silnice vás dovede ke skále nad mořem, kde doporučujeme zastavit a pokochat se výhledem na pláže ve směru na jihovýchod, kde obvykle nejsou téměř žádní návštěvníci. Na pobyt u moře v těchto přírodních lokalitách si musíte všechno přinést. O jeden kilometr na severozápad jedete přímo po pobřeží malým letoviskem u pláže Mikro Triopetra. Je tu několik ubytovacích zařízení, taveren, půjčovna slunečníků nebo možnost jejich pronájmu - a obvykle snesitelné množství návštěvníků. Parkovat můžete na malé přírodní ploše nad pláží, kde silnice prudce mění směr a stoupá do "vnitrozemí".

Na dalších křižovatkách jeďte rovně a na místě 35°7'29.035"N, 24°33'28.493"E mírně doleva. Silnice vás dovede k jedné z nejhezčích pláží na Krétě: Triopetra. 



Umístění

GPS souřadnice

35°6'39.265"N, 24°33'24.616"E

Adresa

Agios Pavlos, Triopetra
Spili 74053

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 145 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kratší varianta silnice měří 6,5 km, delší (přes pláž Mikri Triopetra) asi 8,5 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do popisovaných míst není zavedena hromadná doprava. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte podle našeho popisu. Výchozím místem pro autovýlet může být Agia Galini nebo Spili. Odtud vedou přístupové silnice na jižní pobřeží. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobus je popisovaná silnice dost úzká. Jízdu tady nedoporučujeme. 

Přístup pěšky

Pro pěší výlet se popisovaná silnice moc nehodí. Vyzkoušet ale můžete trasu Agios Pavlos - Triopetra přímo po pobřeží. Neprůchodné při vyšším stavu vody nebo při vysokých vlnách. 

Příjezd na kole, parkování kol

Popisovaná silnice je vhodná pro jízdu na kole. Počítejte s relativně velkými převýšeními. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na několika místech můžete vystoupit z auta a kochat se krajinou. Mimo silnici se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu