Výhled nad kaňonem Katsounaki u Xerokamposu

Krasový jev na jihovýchodě Kréty


Kréta je ostrovem, který je pro poučené laiky a pro odborníky živou učebnicí geologie, zejména co se týče krasových jevů. Většinu z nich nepokrývá žádá vegetace, takže je můžete prohlížet, studovat a fotit v plné parádě. Jeden z nich najdete při silnici mezi vesnicemi Xerokampos a Zakros blíže k moři. 

Kaňon Katsounaki vytvořily dva potoky, jejichž vody jsou aktivní v zimní části roku. Jak už to v čistých vápencích je zákonité, voda propustnou horninou pronikala a částečně ji rozpouštěla. Viz též naše heslo Vápenec a kras. Výsledkem jsou svislé boční stěny kaňonu a množství jeskyní. Kaňon u Xerokamposu je nesmírně fotogenický, obklopený rozsáhlými škrapovými poli, ve stěnách zírají do krajiny četné jeskyně.  Krápníky obvyklé uvnitř jeskyní, jsou mnohde vidět i na povrchu. 

Na dně kaňonu vede stezka, její schůdnost či neschůdnost se nám nepodařilo ověřit. Ze silnice, na jejímž okraji můžete na chvíli zanechat auto, se vám otevřou monumentální pohledy. Neradíme chodit škrapovým polem k okraji přírodní svislé stěny, není tu žádné zabezpečení. Je pravděpodobné, že části stěn se občas zřítí. 

Pozoruhodné je, že tento krasový jev, který by v Česku byl patrně národní přírodní rezervací, na Krétě není vůbec uváděn v průvodcích nebo na naučných infotabulích a je vnímán jako normální běžná součást krajiny. Jediný text o něm jsme našli zde: Home - Sitia Geopark (sitia-geopark.gr) pod heslem Geomorphological - Gorges - 22. Katsounaki


Umístění

GPS souřadnice

35°3'38.538"N, 26°14'5.767"E

Adresa

Xerokampos
Sitia 72059

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
80 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kaňon je hluboký asi 70 metrů.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Xerokamposu nejezdí žádné autobusy hromadné dopravy. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici mezi Zakrosem a Xerokamposem. Na popisovaném místě nechte auto u okraje silnice. Bezpečně zastavíte a auto můžete nechat na širším místě 35°3'34.381"N, 26°13'55.880"E

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Nevíme, zda kaňonem vede stezka, určitě není značená. K místu s výhledem nevede od silnice žádná pěšina. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Když vystoupíte z auta, můžete si výhled ke kaňonu celkem pohodlně užít. Do jízdy škrapovým polem se ale rozhodně pustit nemůžete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu