Silnice Adravasti - Karidi

Místní komunikace s krásnými výhledy vede vnitrozemím východní Kréty


Na východě Kréty se mezi vesnicemi vine krajinou několik silnic, které překonávají vápencové svahy a plošiny a z některých se naskýtají překrásné výhledy. Přitom v této odlehlé oblasti je tak minimální provoz, že potkat někde auto je málo pravděpodobné. 

Silnice Adravasti - Karidi stoupá v serpentinách nejdříve od docela frekventované komunikace na východním pobřeží z nadmořské výšky 270 metrů na plošinu a mělké sedlo v nadmořské výšce 620 metrů. Na několika místech lze zastavit a vychutnat si výhledy na okolní vrcholky a na moře vzdálené odsud asi 6 km. 

V sedle (35°7'48.579"N, 26°11'16.580"E) lze při okraji silnice zanechat vůz a jít se pěšky podívat na jeskyni Peristeras, která má podobu velkého otvoru v závrtu. V tomto textu ji nepopisujeme, neboť jsme ji nenavštívili. 

Od sedla silnice klesá k západu do vesnice Karidi o nadmořské výšce asi 580 metrů. 

Na silnici je minimální provoz, používají ji víceméně jen místní obyvatelé. 


Umístění

GPS souřadnice

35°7'33.236"N, 26°12'32.903"E

Adresa

Adravasti, Karidi
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
270 m. n. m. - 620 m. n. m.
Základní číselné údaje
Silnice je asi 8 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na silnici Adravasti - Karidi nejezdí autobusy hromadné dopravy.

Příjezd osobním autem, parkování

Oba výchozí body, tj. vesnice Adravasti a Karidi najdete na mapě na východě Kréty velmi snadno. Na silnici dávejte pozor na řízení zejména v serpentinách její východní části. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz jízda autem. 

Přístup pěšky

Silnici pro pěší přesun nedoporučujeme. Hned dva kilometry jižně existuje lepší varianta pro pěší přesuny, dálková stezka E4. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole na silnici Adravasti - Karidi může být pro určité typy cyklistů výzvou, nikoli ale pro rodiny s malými dětmi. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na zastávkách můžete vystoupit a vychutnat si pohledy na krajinu, do okolí silnice se ale nedostanete, k jeskyni Peristeras už vůbec ne. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu