Silnice do Kalavros

Mírně adrenalinový zážitek na východě Kréty


Některé silnice na Krétě mají mírně dobrodružný charakter. Jednu z nich můžete vyzkoušet asi 18 km západně od města Sitia. Stačí jen odbočit k moři, tedy k severu z křižovatky poblíž vesnice Mesa Mouliana (35°10'21.993"N, 25°58'29.863"E). Směrová tabule (pokud tam nějaká bude) říká, že tudy se jede do Kalavros

Pokud jste až dosud byli zvyklí na relativně pohodlnou jízdu po širokých vozovkách, sice se zatáčkami, ale relativně bez starostí, pak tady budete muset zpozornět. Čtyři kilometry dlouhá slepá odbočka z hlavní silnice do Kalavros je úzká, klikatá a je zabudována do prudkého svahu. Po několika stech metrech začne klesat k moři. Dobře se dívejte dopředu, nikoli na krásy Kréty přes svodidla. Místní tudy musí jezdit a občas dokonce i někoho potkáte. Míjet se budete nejspíš krokem, pokud proti vám pojede zásobovací vůz nebo náklaďák, možná budete muset i couvat. 

Adrenalin ale bude vyvážen neskutečně krásnými výhledy na moře i skály. Dole se jedna z nejmohutnějších skal zvedá nad ústím rokle Richtis. 

Skály a stráně v okolí mají název Kalavroské vrstvy, protože právě tady byly poprvé studovány. Jedná se o vápence, fylity, mramory a křemence, případně přechody mezi nimi. Jejich stáří se udává na 30 milionů let. 


Podle:

POZOROVÁNÍ SKAL - Geopark Sitia (sitia-geopark.gr), heslo 43, 28. 9. 2024


Umístění

GPS souřadnice

35°11'13.956"N, 25°58'7.616"E

Adresa

Mesa Mouliana
Sitia 72057

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
400 m.n.m. - 290 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je 4 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusů je ve vesnici Mesa Mouliana. Do Kalavrosu busy nejezdí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Odbočte z hlavní silnice Sitia - Agios Nikolaos poblíž vesnice Mesa Mouliana na křižovatce 35°10'21.993"N, 25°58'29.863"E. Návrat zpět stejnou silnicí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do Kalavros nejezděte!

Přístup pěšky

Silnice je přístupná samozřejmě i pro pěší. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice může být pro cyklisty zajímavou výzvou. Dolů jeďte velmi opatrně. Návrat zpět stejnou silnicí. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud někde najdete místo pro vystoupení z auta, pak si určitě užijete zajímavé výhledy. Mimo silnici se nikam nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu