Buky u Bílovic

Památný strom poblíž pomníku J. Zenkera (druhý buk již spadl)


Při křižovatce turistických značených tras jižně od Adamova upoutá pozornost příchozích skupina buků lesních (Fagus sylvatica), přičemž dva exempláře jsou zvláště mohutné a vyhlášené jako památné stromy.

R. 2010 byla ochrana jednoho ze stromů zrušena, protože strom spadl. Jeho zbytky zatarasily jednu ze zdejších lesních cest. 

Redakci webu se nepodařilo zjistit míry dosud stojícího buku.


Umístění

GPS souřadnice

49°17'3.171"N, 16°40'9.700"E

Adresa

Bílovice nad Svitavou 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bíovice nad Svitavou
Nadmořská výška
270 m.n.m.
Základní číselné údaje
Památné stromy vyhlášeny r. 1978.

Přístup

Příjezd vlakem

Cestovat vlakem můžete do stanice Adamov nebo do zastávky Babice nad Svitavou, obě leží na trati č. 260 Brno - Česká Třebová. Odtud musíte pokračovat pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Adamova, žst můžete přijet z Vyškova a Křtin autobusem č. 157. 

Do blízkého Brna-Útěchova můžete přijet autobusem č. 57 ve směru od Brna-Husovic a Brna-Lesné. Ze směru od Brna-Králova Pole, nádraží jede ve směru k Útěchovu autobus č. 43, ale končí v Soběšicích, kde musíte přestoupit na výše uvedený bus č. 57.

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete navštívit jen buky a blízký Zenkerův pomník, pak auto zaparkujte pod býv. sanatoriem (Léčebna dlouhodobě nemocných) v Babicích nad Svitavou a jděte dál (např. tam a zpět) pěšky. Tamtéž ale zaparkujte, naplánujete-li si přes Zenkerův pomník delší výlet.

Na delší výlet, kde jedním z cílů budou buky a Zenkerův pomník, lze zaparkovat auto v ulicích Brna-Útěchova nebo v Adamově u železniční stanice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme parkování buď v Babicích pod sanatoriem nebo v Adamově u žst. Velmi krátký výlet mohou účastníci zájezdu absolvovat tak, že je vedoucí nechá vystoupit u řeky severně od buků (49°17'5.769"N, 16°39'51.248"E), kdy lidé půjdou nejdříve po žluté značce k bukům, mohou pak jít i k Zenkerovu pomníku a nakonec k babickému sanatoriu po modré značce. Sem se autobus přesune.

Přístup pěšky

Z Babic, žel. zast. (zde blízko je i bývalé sanatorium s možností parkování, viz výše) po modré značce na křižovatku se žlutou značkou, kde buky jsou, celkem asi 1 km.

Z Adamova, žst po žluté značce přes studánku Ptačí svatyně na křižovatku s modrou značkou, kde buky jsou, celkem asi 2,5 km.

Z Brna-Útěchova po žluté značce s kopce na křižovatku s modrou značkou, celkem asi 4 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole se dostanete k bukům poměrně snadno. Příjezd od Brna-Útěchova je v posledním úseku pod zříceninou hradu Ronova natolik prudký, že jej nedoporučujeme. Naopak od žst. Babice nad Svitavou je příjezd docela příjemný.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je terén nevhodný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu