Habrůvecká tůň

Zbytek těžební jámy


Jáma zvaná Habrůvecká tůň je pozůstatkem těžby žáruvzdorných materiálů z rudických vrstev. Majiteli dobývacícho prostoru byli Lichtenštejnové. Podrobněji o geologii rudických vrstev píšeme v hesle o nedalekém lomu Seč. Zcela určitě byly rudické vrstvy také dobývány na blízkém kopci Močová (od Habrůvecké tůně přes cestu lesem téměř k jihu), kde jsou velmi dobře patrny stopy dolování. Další údaje o Habrůvecké tůni se zatím redakci tohoto webu nepodařilo získat.

Ale jedno víme určitě. Habrůvecká tůň může být cílem výletu do oblasti klidu, ticha a čerstvého vzduchu.

Podle:

Tabule naučné stezky Evropská cesta železa, Elise umistěné na křižovatce lesních cest u nedalekého Lichtenštejnského pomníku a též na

http://www.inmap.cz/IMAGES/NAUCNE_STEZKY/PDF/NS_CESTA_ZELEZA_26.pdf, 22. 12. 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°18'46.983"N, 16°42'54.266"E

Adresa

Habrůvka 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habrůvka
Nadmořská výška
495 m.n.m.
Základní číselné údaje
Velikost těžebního prostoru je asi 0,5 ha.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Adamov, ale je též možno vystoupit v zastávce, která se jmenuje Adamov zastávka. Odtud pokračujte autobusem nebo pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Vyškova nebo z Adamova jeďte autobusem č. 157 do Křtin. Některé spoje jezdí závlekem do Habrůvky. Do Křtin můžete také cestovat linkou 201, která jede na trase Brno, Židenice, nádraží - Brno, Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Některé spoje linky 201 jezdí závlekem i do Habrůvky. Z Habrůvky jděte pěšky.
Nebo můžete vystoupit z autobusu č. 157 na zastávce Habrůvka, Josefov, rozc. a dál jít pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem je možné přijet ze Křtin do Habrůvky a zde zaparkovat ve vsi nebo vsí projet a nechat vůz na okraji lesní silničky před závorou lesní cesty, která se jmenuje Cesta ke hlinkovým dolům.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat buď v Habrůvce nebo v Rudici. Výhodné je nechat účastníky zájezdu vystoupit v jedné z těchto vesnic, projít s nimi zajímavosti v lese mezi obcemi a nastoupit do busu ve druhé vesnici.

Přístup pěšky

Z Habrůvky: jděte Cestou ke hlinkovým dolům (cyklotrasa 5081) asi 1,6 km víceméně stále na sever (cestou minete informační tabuli o jámě Elisa a neznačenou odbočku k Lichtenštejnskému pomníku a k pomníku Mořice Kožešníka). Dojdete na křižovatku lesních cest, kde se dáte ostře vlevo po spojovací cyklotrase přes "Močovou". Po dalších 600 metrech uvidíte vpravo Habrůveckou tůň. Celkem asi 2,2 km. Cestu si lze zkrátit lesními cestami nižšího řádu.

Z autobusové zastávky Habrůvka, Josefov, rozc.: jděte nejdříve asi 800 metrů po silnici směr Olomučany do ústí údolí Padouch, pak po lesní silnici vpravo, na rozcestí pod pomníkem Rudolfa Haši se dejte opět vpravo vzhůru lesní silničkou. Po ní dojdete na křižovatku lesních silnic označenou cyklistickými směrovkami. Dejte se vlevo na "Močovou" a dojdete k Habrůvecké tůni. Celkem asi 3 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Platí stejné pokyny jako pro příchod pěšky. Cesty z Habrůvky a z Rudice bez větších převýšení, cesta z Josefova téměř stále stoupá, místy prudce.

Poznámky pro vozíčkáře

Habrůveckou tůň si vozíčkář s doprovodem může vybrat jako cíl výletu. Doprovod sice může mít místy problém s překonáním větších spádů, ale cesty z Josefova, z Rudice i z Habrůvky mají celkem příjemné povrchy (asfalt nebo šotolina).

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu