Habrůvecké propadání

Zajímavý ponor malého potůčku ve střední části Moravského krasu


Severozápadně od obce Habrůvka ve střední části Moravského krasu při modře značené cestě z Adamova do Křtin turisté mohou vidět na louce při okraji lesa zajímavý krasový jev - Habrůvecké propadání.

Potok přitékající pod Habrůvku jednou větví od vesnice, jednou větví z lesa, se na začátku výskytu vápenců propadá do podzemí. Podle ročního období a podle množství vody ponor vypadá pokaždé poněkud jinak. Co je rozhodně zajímavé, že vodní tok zcela "bez povšimnutí" míjí poměrně  velký závrt, ačkoli bychom očekávali, že ponor bude v něm. Samotné propadání není nijak dramatické ani nápadné, děje se zcela prozaicky na louce. Po větších deštích se voda neztratí na louce všechna, ale odtéká dál k cestě, aby postupně zmizela v několika dalších místech.

Další podzemní cesta potoka není známa, ale předpokládá se, že ústí pod povrchem asi po 1 - 1,5 km do Křtinského potoka.


Umístění

GPS souřadnice

49°18'19.267"N, 16°43'1.525"E

Adresa

Habrůvka 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habrůvka
Nadmořská výška
443 m.n.m.
Základní číselné údaje
Potok nad propadáním má délku od pramene necelých 500 m. Závrt u propadání má průměr asi 10 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Adamov, ale je též možno vystoupit v zastávce, která se jmenuje Adamov zastávka. Odtud pokračujte autobusem nebo pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Vyškova nebo z Adamova jeďte autobusem č. 157 do Křtin. Některé spoje jezdí závlekem do Habrůvky, kde má autobus konečnou. Do Křtin můžete také cestovat linkou 201, která jede na trase Brno, Židenice, nádraží - Brno, Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Některé spoje linky 201 jezdí závlekem i do Habrůvky. Z Habrůvky jděte pěšky.
Nebo můžete vystoupit z autobusu č. 157 na zastávce Habrůvka, Josefov, rozc. a dál jít pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem je možné přijet ze Křtin do Habrůvky a zde zaparkovat ve vsi nebo vsí projet a jet dolů až k ponoru. Není sem zákaz vjezdu, ten začíná až při vjezdu silničky do lesa kousek za ponorem (stav v prosinci 2013).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový bus nechte parkovat v Habrůvce. Doporučujeme, abyste šli výlet Habrůvka - jeskyně Kostelík - jeskyně Býčí skála a autobus čekal např. v Josefově.

Přístup pěšky

Ze Křin nebo z Habrůvky: jděte po modré značce, ze Křtin asi 3 km, ze středu Habrůvky asi 700 m.

Z autobusové zastávky Habrůvka, Josefov, rozc.: jděte po modré značce přes jeskyni Býčí skála a jeskyni Kostelík, druhá část cesty poměrně ostré stoupání po lesní asfaltové silnici, celkem asi 4 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Těsně okolo ponoru vede lesní asfaltová silnice s křižovatkou. K Habrůveckému propadání se tedy můžete dostat ze tří směrů.

Z Habrůvky: klesání po asfaltové silnici.

Z ústí údolí Padouch nad Josefovem: jeďte údolím nahoru, u pomníku Rudolfa Haši se dejte prudce stoupající asfaltkou vpravo a poté na křižovatce v lese nejezděte směrem na Močovou.

Ze silnice mezi Křtinami a Josefovem: odbočte vzhůru po asfaltce, po níž také vede modrá značka.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem se může k ponoru vydat, okolní asfaltky jsou sjízdné, i když se doprovod hodně nadře. Po většinu roku je možno ponor si prohlídnout jen z dálky asi 50 m, louka není sjízdná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu