Památník Hradská lesní silnice

Ojedinělý monument připomínající dopravní stavbu


Mezi lesníky, kteří působili na Vysoké škole zemědělské v Brně, vysoko vyčnívá několik osobností. Jednou z nich je prof. dr. ing. Josef Opletal. Tento neúnavný člověk založil lesnickou fakultu, projektoval a budoval v krajině kolem Adamova pomníky, palouky a studánky dnes zvané Lesnický Slavín a u Olomučan nechal vystavět novou lesní silnici, tzv. Hradskou. Stalo se tak v l. 1924-26, tedy v počátcích doby, od níž jsou lesy v okolí Adamova v majetku brněnské Vysoké školy zemědělské, dnes Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. Profesor Opletal se rozhodl na nejvyšším bodě Hradské lesní silnice vybudovat památník, který měl myšlenkově spojovat osobní autorův pohled na hodnoty přírody, techniky, života, krásy a pravdy.

Hradská lesní silnice spojuje horní konec Olomučan přes okolí Nového hradu s údolím Svitavy. Pro profesora Opletala to byla jeho poslední práce na poli lesního dopravnictví, ale současně je první stavbou na pozemcích Školního lesního statku po I. světové válce. Je dlouhá asi 5,3 km.

Památník tvoří dvě betonové krychle umístěné nad sebou, které jsou spojené tlustým sloupkem z lámaného kamene. Na spodní krychli jsou umístěny směrovky a vzdálenosti a také letopočet zbudování památníku se jménem autora. Horní krychle nese citát vyzdvihující krásu nad pravdou od Anatola France a dále citát o životní cestě od Turgeněva. Na zbývající stěně horní krychle byly dodatečně r. 1940 umístěny sluneční hodiny, když sluneční světlo má symbolizovat život a hodiny jeho ukrajování.

Okolí památníku tvoří hezký palouk lákající k odpočinku. Lavička nebo jiný mobiliář tu ale není.

Podle:

Truhlář, J (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 64


Umístění

GPS souřadnice

49°19'11.302"N, 16°40'25.859"E

Adresa

Olomučany 679 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomučany
Nadmořská výška
490 m.n.m.
Základní číselné údaje
Památník měří na výšku 4 m. Byl vybudován r. 1937. Hradská lesní sinice byla vybudována v l. 1924-26.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Adamov zastávka. Odtud jděte cca 4,5 km po žluté značce k Máchovu pomníku a pak 200 m po červené. Část cesty vede do prudkého kopce.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus číslo 230 jezdí na lince Blansko – Olomučany. Nejbližší zastávkou je Olomučany, točna 1 km od památníku. Je to vhodné východiště pro výlet.

Příjezd osobním autem, parkování

S osobním autem lze parkovat v omezené míře při autobusové zastávce Olomučany, točna (horní část Olomučan).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový autobus může parkovat při autobusové zastávce Olomučany, točna (horní část Olomučan).

Přístup pěšky

Vede tudy červená turistická značka Rudice – Nový hrad – Vranov a a blízko odtud žlutá turistická značka AdamovMáchův pomníkBýčí skála. Jděte nejdříve po červené značce od jižního (tedy horního) okraje obce Olomučany, ale neopouštějte lesní silnici, protože po ní po cca 1 km dojdete k památníku.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty na červené turistické značce jsou sjízdné na horských kolech, blízká lesní silnice z horního okraje Olomučan k Novému hradu je sjízdná i na silničním kole. Po Hradské lesní silnici vede cyklotrasa 5119.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkáři se sice k pomníku dostanou od autobusové zastávky Olomučany, točna, ale musejí mít doprovod pro překonání poněkud většího stoupání po lesní silnici.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu